Mike Pompeo face apel la Grecia și la Turcia să reînceapă discuțiile privind situația din Mediterana de Est
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a făcut marți apel la Grecia și la Turcia să continue negocierile cu privire la granițele maritime și să rezolve această dispută cât mai curând posibil.
Grecia și Turcia, care au opinii divergente în legătură cu o serie de subiecte regionale, au fost de acord să revină la masa negocierilor în legătură cu situația din Mediterana de Est, după săptămâni întregi de tensiuni ca urmare a acțiunilor Ankarei de explorare a resurselor naturale din estul Mediteranei, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, cele două părți nu au anunțat o dată pentru reînceperea discuțiilor.
„Sperăm că aceste discuții pot continua în mod serios”, a declarat Pompeo după o întâlnire cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.
Pompeo se află în insula Creta, în încercarea de a media dialogul dintre cele două țări membre NATO.
Tensiunile dintre Atena și Ankara s-au amplificat în luna august
Tensiunile dintre Grecia și Turcia au crescut puternic luna trecută, după ce Ankara a trimis nava Oruc Reis într-o zonă disputată din Mediterana de Est pentru explorarea resurselor naturale.
De atunci, Turcia a retras nava, pentru a calma tensiunile cu Grecia înaintea summit-ului UE din 1-2 octombrie, summit în cadrul căruia vor fi discutate posibile sancțiuni la adresa Ankarei. Sancțiunile împotriva Turciei au fost cerute de Cipru, Grecia și Franța.
Atena și Ankara au fost de acord să revină la masa negocierilor cu privire la limitele maritime dintre cele două țări „în viitor”.
„Încurajăm cele două țări să reia discuțiile în legătură cu aceste subiecte cât mai curând posibil”, a spus Pompeo.
Secretarul american de Stat, care a vizitat și orașul Salonic luni, a declarat că Mediterana de Est poate reprezenta un punct strategic în asigurarea securității energetice a regiunii.
El a adăugat că Statele Unite sprijină eforturile Greciei de a diversifica sursele de energie. De asemenea, el a adăugat că Rusia reprezintă un factor destabilizator în regiune.