Prețul aurului este în creștere de 12 ani, cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimii 90 de ani, iar potrivit analiștilor va continua să urce și în 2013, până aproape de 2.000 dolari pe uncie, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumulând dețineri record.
Cotațiile internaționale ale aurului vor crește în fiecare trimestru al anului viitor și vor ajunge, în ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram), potrivit analiștilor contactați de Bloomberg.
Fondul Paulson & Co., controlat de miliardarul John Paulson, a acumulat o expunere de 3,62 miliarde de dolari pe aur, în timp ce Soros Fund Management LLC și-a majorat în acest trimestru deținerile de aur cu 49%, potrivit datelor raportate către Securities and Exchange Commission, comisia de reglementare a piețelor de capital din SUA.
Marile bănci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Populară a Chinei, promit noi măsuri de stimulare a economiei, perspectivă care dă investitorilor motive de îngrijorare privind inflația și devalorizarea valutelor.
Investitorii au cumpărat în acest an pe burse 247 tone de aur, volum care depășește producția anuală a SUA.
La Washington, președintele Barack Obama și liderii din Congres încearcă să ajungă la un compromis privind politica fiscală și bugetul, probleme care dacă vor rămâne nerezolvate până la începutul anului viitor ar putea declanșa o nouă recesiune.
„Vedem aurul ca adăpost de prostia politicienilor. În această perioadă este bine să-ți asiguri ceva protecție în portofolii prin deținerea unui activ material, precum aurul”, comentează Michael Mullaney, director de investiții la Fiduciary Trust, Boston, cu active de 9,5 miliarde de dolari.
Prețul aurului a crescut în acest an cu 11%, la 1.733,1 dolari pe uncie, după ce a atins în septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.
Indicele Standard & Poor’s GSCI, care măsoară prețurile a 24 de mărfuri pe bursele internaționale, a urcat cu numai 0,8% în 2012, în timp ce acțiunile măsurate de indicele bursier global MSCI All-Country World au avansat cu 8,1%.
Deținerile de aur ale investitorilor privați pe burse au atins pe 16 noiembrie un record istoric de 2.603,7 tone, cu o valoare estimată la 144,3 miliarde de dolari. Volumul depășește rezervele naționale ale tuturor țărilor, cu excepția Statelor Unite și Germaniei.