Prima pagină » Știri externe » Miliarde de dolari și euro au intrat în Rusia, sub formă de CASH, în pofida sancțiunilor occidentale. Cum s-a întâmplat asta

Miliarde de dolari și euro au intrat în Rusia, sub formă de CASH, în pofida sancțiunilor occidentale. Cum s-a întâmplat asta

Miliarde de dolari și euro au intrat în Rusia, sub formă de CASH, în pofida sancțiunilor occidentale. Cum s-a întâmplat asta
Miliarde de dolari și euro au intrat în Rusia, sub formă de cash, în pofida sancțiunilor occidentale. Cum s-a întâmplat asta

Aproximativ 2,3 miliarde de dolari și euro au fost expediate în Rusia sub formă de bancnote de când Statele Unite și UE au interzis exportul bancnotelor în martie 2022, după invazia Ucrainei, potrivit datelor vamale consultate de Reuters.

Cifrele, neraportate anterior, arată că Rusia a reușit să eludeze sancțiunile care blocau importurile de numerar și sugerează că dolarii și euro rămân instrumente utile, chiar dacă Moscova se străduiește să își reducă expunerea la monedele forte.

Datele vamale arată că importante cantități de numerar au fost transportate în Rusia din țări precum Emiratele Arabe Unite și Turcia, care nu au impus restricții asupra comerțului cu Moscova.

În decembrie, guvernul SUA a amenințat cu penalizări importante instituțiile financiare care ajută Rusia să eludeze sancțiunile și a impus sancțiuni companiilor din țări terțe pe parcursul anilor 2023 și 2024.

În urma acestor sancțiuni, yuanul chinez a devenit cea mai tranzacționată monedă străină la Moscova, încă există probleme în ceea ce privește plățile în această monedă.

Dmitri Polevoy, directorul departamentului de investiții al Astra Asset Management din Rusia, spune că mulți ruși caută încă valută forte, pentru călătorii și mici achiziții internaționale.

„Pentru persoanele fizice, dolarul este încă o monedă de încredere”, a declarat acesta.

Oficial, Rusia nu mai vrea tranzacții în dolari și euro

Rusia a început să eticheteze dolarul și euro drept „toxice” în 2022, deoarece sancțiunile i-au redus accesul la sistemul financiar global, împiedicând plățile și comerțul. Aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Băncii Rusiei în Europa au fost înghețate.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu poate comenta cazurile individuale de eludare a sancțiunilor.

Purtătorul de cuvânt a spus că Uniunea Europeană interacționează cu țări terțe atunci când suspectează că sancțiunile sunt eludate.

Registrele vamale acoperă perioada martie 2022 – decembrie 2023, iar Reuters nu a putut accesa date mai recente.

Documentele au arătat o creștere a importurilor de numerar chiar înainte de invadarea Ucrainei.

Între noiembrie 2021 și februarie 2022, 18,9 miliarde de dolari, echivalent în dolari și euro, au intrat în Rusia, comparativ cu doar 17 milioane de dolari în cele patru luni anterioare.

Daniel Pickard, liderul diviziei de comerț internațional și securitate națională la firma de avocatură americană Buchanan Ingersoll & Rooney, a declarat că creșterea livrărilor de cash pre-invazie a sugerat că unii ruși doresc să se izoleze de posibile sancțiuni.

„În timp ce SUA și aliații săi au înțeles importanța acțiunii colective în maximizarea consecințelor economice, Rusia a învățat cum să evite și să atenueze aceleași consecințe”, a spus Pickard.

El a adăugat că datele subestimează cu siguranță fluxurile valutare reale.

Banca Centrală a Rusiei a limitat rapid retragerile de numerar în valută ale persoanelor fizice în urma invaziei Ucrainei, în încercarea de a sprijini rubla.

Potrivit datelor disponibile, doar 98 de milioane de dolari, echivalent în dolari și euro, au părăsit Rusia între februarie 2022 și sfârșitul anului 2023.

În schimb, intrările de valută străină au fost mult mai mari. Cel mai mare declarant unic de valută străină a fost o companie puțin cunoscută, Aero-Trade, care oferă servicii de cumpărături fără taxe vamale în aeroporturi și la bordul avioanelor.

În această perioadă, compania a declarat în jur de 1,5 miliarde de dolari în facturi, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Envato Elements

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și