Milioane de persoane alertate cu privire la sosirea unui ciclon în Bangladesh și Myanmar
Autoritățile din Bangladesh au avertizat luni milioane de persoane care locuiesc în zona de coastă cu privire la sosirea unui ciclon ce ar putea să lovească în zilele următoare, amenințând de asemenea persoane strămutate din Myanmarul vecin, relatează AFP.
Departamentul meteorologic a ridicat nivelul de alertă odată cu apropierea „furtunii ciclonice Mahasen”, care prezintă un „risc sporit, deoarece ciclonul lovește (zona de) coastă”, a declarat pentru AFP Shamsuddin Ahmed, adjunctul directorului instituției.
Potrivit acestuia, ciclonul se afla în Golful Bengal, la aproximativ 1.355 de kilometri sud-vest de Chittagong, al doilea cel mai important oraș din Bangladesh, și ar putea să atingă zona de coastă joi.
„Mahasen este în continuare o furtună ciclonică. Ea nu este încă suficient de puternică pentru a se transforma într-un ciclon puternic, dar urmează să se intensifice”, a adăugat el.
Guvernul este nevoit să aștepte să afle cu siguranță care este direcția acesteia, înainte să difuzeze un ordin de evacuare către locuitori, a precizat Muhammad Abdhullah, administratorul provinciei Chittagong.
„Am alertat populația care trăiește în zona de coastă, dar nu am evacuat-o deoarece nu știm încă unde va lovi ciclonul. Însă suntem pe deplin pregătiți”, a dat el asigurări.
Aproximativ 30 de milioane de locuitori, dintr-o populație totală de 153 de milioane, trăiesc în zona de coastă a Bangladeshului. Această țară, care are ieșire la Golful Bengal și al cărei teritoriu se situează chiar la nivelul mării, este afectată deseori de cicloni care provoacă victime.
În mai 2009, Aila a lovit sudul țării, omorând aproximativ 300 de persoane și lăsând alte câteva sute de persoane fără adăpost. În noiembrie 2007, Sidr s-a soldat cu 3.300 de morți, 800 de persoane date dispărute, 8,7 milioane de sinistrați și pagube în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
În Myanmar, de cealaltă parte a frontierei, autoritățile au început să se pregătească. Aproximativ 140.000 de persoane trăiesc în tabere improvizate, în statul Rakhine, în urma unor confruntări, anul trecut, între budiști de etnie rakhin și musulmani din cadrul minorității apartide rohingya, soldate cu aproximativ 200 de morți.
Autorități din statul Rakhine au început să mute aceste persoane deplasate, majoritatea minoritari rohingya, însă unii refuză să plece, potrivit unui ofițer de poliție din Sittwe, capitala statului.
„Autoritățile le-au cerut să meargă în zone mai înalte, în sate musulmane din jurul taberei. Dar ei nu au vrut”, a declarat el pentru AFP sub protecția anonimatului. Ei „au fost instalați în cabane din lemn, care nu rezistă dacă lovește ciclonul”, a adăugat aceeași sursă.
În Myanmar, spectrul ciclonlui amintește despre Nargis, care a devastat în 2008 delta Irrawaddy, mai la sud, și s-a soldat cu 138.000 de morți și dispăruți.