Ministerul de Externe, după atacul din Londra: Regretăm profund acest act barbar

Publicat: 23 05. 2013, 18:52
Actualizat: 23 05. 2013, 18:52

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat, joi, „regretul profund” față de atacul terorist de miercuri seară din Londra, un „act barbar” în care a fost decapitat un militar britanic.

„Urmărim cu cea mai mare atenție modul în care autoritățile reacționează la acest caz, la implicațiile sale, înțelegând în același timp că nu s-a ajuns la niște concluzii, astfel încât nici noi nu ne putem pronunța cu privire la natura acestora”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Brândușa Predescu, la solicitarea gândul.

Totodată, Ministerul condus de Corlățean a punctat că atacul din fața cazarmei din Woolwich, Londra, a fost „un act barbar”. „Ce pot să vă spun la acest moment este că regretăm profund că un membru activ al armatei britanice a fost victima unui astfel de act barbar și ne exprimăm speranța ca autoritățile britanice să elucideze cât mai repede nu numai prinderea făptașilor, ci întregul context în care a avut loc acest act barbar”, a mai declarat MAE.

Reacții în Marea Britanie

Ca urmare a atacului de miercuri seară, premierul britanic David Cameron a prezidat azi o reuniune de criză, la finalul căreia a comentat că imaginile din timpul atacului sunt „dezgustătoare” și o trădare a valorilor islamului.

„Nu vom ceda niciodată în fața actelor de terorism. Nu a fost doar un atac împotriva Marii Britanii, ci și o trădare a islamului. Nu există nimic în religia musulmană care să justifice o astfel de faptă”, a spus Cameron.

Liderul britanic a dat asigurări că autoritățile vor munci neobosit pentru a afla toate detaliile atacului de seara trecută, catalogat drept „terorist”, în care un militar a fost ucis și alte două persoane au fost împușcate de către doi bărbați suspectați de legături extremiste.

La rândul lui, Keith Vaz, președintele Comisiei de Afaceri Interne din parlamentul britanic, a declarat pentru BBC News că englezii „trebuie să își păstreze calmul, mai ales pentru ca poliția să își poată face treaba”.

Cu doar câteva ore înainte de tragedia din Woolwich, Vaz a vizitat redacția gândul, ca un răspuns la invitația adresată de campania Why don’t you come over. Vaz a fost însoțit de alți doi parlamentari din aceeași comisie, dar și de ambasadorul britanic Martin Harris. La finalul vizitei, Keith Vaz a acordat un interviu în exclusivitate ziarului gândul, în care a vorbit despre problema imigrației în Marea Britanie.