Ministerul de Interne reacționează după informațiile privind relocarea unor migranți în România. Ce spun autoritățile

Publicat: 09 10. 2024, 14:08
Fotografie cu caracter ilustrativ

După ce BBC a anunțat că mai mulți solicitanți de azi aflați acum pe teritoriul insulei Diego Garcia din Oceanul Indian și în Rwanda vor ajunge în România, Ministerul de Interne de la București, prin Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), vine cu lămuriri.

Potrivit instituției, până acum nu au fost înregistrate solicitări de permitere a accesului acestor migranți pe teritoriul României.

Redăm, mai jos, informațiile transmise de IGI prin intermediul unui comunicat de presă:

„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora.

Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.

Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională.

În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.

Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR”.

BBC: România va primi zeci de migranți aflați în Insulele Chagos

Zeci de migranți care se află în Insulele Chagos, un teritoriu pe care Marea Britanie l-a cedat recent către Mauritius, ar urma să fie transferați temporar în România.

Aceștia urmează să fie cazați într-un centru al ONU din România, iar după șase luni ar putea fi transferați în Marea Britanie, scrie BBC.

De asemenea, autoritățile de la Londra încearcă, prin stimulente financiare, să convingă alți migranți aflați pe acel teritoriu să meargă în Sri Lanka, însă aceștia spun că sunt persecutați în Sri Lanka.

În 2021, zeci de etnici tamil au ajuns în insula Diego Garcia și au solicitat azil. Insula este cunoscută pentru că găzduiește o bază militară comună a Marii Britanii și Statelor Unite.

Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul Regatului Unit spunând că aducerea lor în Marea Britanie riscă să creeze un precedent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat că autoritățile au făcut eforturi pentru a identifica o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor britanice”.

Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate de autorități le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a transmis purtătorul de cuvânt. Citește mai mult…

Sursa foto: Facebook/Inspectoratul General pentru Imigrari