Serviciul pentru Apărare Națională din cadrul Ministerului ungar de Externe a lansat o investigație privind presupuse luări de mită de către vameși unguri, scrie cotidianul unguresc Nepszava în ediția de joi, citat de MTI.
Investigația a fost lansată după ce Mail on Sunday a scris că vameși unguri le-au cerut românilor care călătoreau la bordul unui autocar de la București la Londra, unde se întorceau la locurile de muncă, să plătească o „taxă” de 300 de euro.
Potrivit publicației, vameșii i-au amenințat pe români că-i vor reține timp de 12 ore la frontieră, căutându-le în bagaje și examinând documentele vehiculului, în cazul în care nu plătesc sumele cerute.
Ministerul ungar a anunțat că investigația vizează mai mulți suspecți.
Mail on Sunday scria la sfârșitul săptămânii că unul dintre șoferii autocarului care asigura o cursă București-Londra, după anularea resticțiilor pe piața muncii europene impuse românilor și bulgarilor, a declarat, după incidentul de la frontiera româno-ungară, că „acest lucru se întâmplă mereu. Ei (vameșii unguri) văd că suntem români și (consideră că) au undă verde să ne jupoaie”. „Dacă nu plătim, deschid fiecare bagaj în parte, examinează fiecare document, confiscă lucruri. Este corupție, dar plătim pentru că suntem nevoiți”, declara șoferul pentru publicația britanică.
Călătorii obinuiți cu această rută de aproximativ 1.300 de kilometri, care traversează șase țări, s-au mai confruntat cu această situație. „Astfel, atunci când pălăria a trecut pe la cei 65 de pasageri de la bordul autocarului Tudan pentru colectarea mitei, nu s-a plâns nimeni”, scria Allan Hall, de la Mail on Sunday, care s-a aflat la bord. „Acest lucru se întâmplă doar pentru că suntem români”, i-a spus Alex Prodan, în vârstă de 37 de ani, care se află în Marea Britanie de doi ani și care conduce o firmă de curățenie și mutări în West London.
„Ține de problema țigănească. Vii din România, ești considerat pe loc rom și nu ți se acordă încredere. Eu nu i-aș învinovăți pe britanici pentru că nu-i acceptă pe cei care vor să cerșească, însă toți cei care se află în acest autobuz sunt oameni care vor să muncească”, adăuga Prodan. „Ungurii fac acest lucru în mod curent, ca și cum călătoria nu ar fi deja suficient de rea”, mai spunea el.
Călătoria a fost într-adevăr dură pentru bonele, chelnerițele, tâmplarii și vânzătorii de magazin de la bord, deși niciunul nu se aștepta la condiții de lux după ce a plătit 80 de lire sterline (96,7 euro) pentru un bilet. La bord nu exista toaletă, singura modalitate de relaxare era un radio, iar condițiile în punctele de oprire în România și Ungaria erau „primitive”, mai nota publicația.