Miniștrii de Externe din Germania și Irlanda au declarat vineri că încă există posibilitatea încheierii unui acord comercial între Uniunea Europeană și Regatul Unit post-Brexit.
Cei doi oficiali susțin că această posibilitate încă există, în pofida impasului actual al discuțiilor, informează site-ul agenției Agerpres care citează AFP.
„Credem că un acord este cu siguranţă dificil, dar încă posibil. Vom negocia atât timp cât va rămâne o fereastră deschisă. Dorim, bineînţeles, un acord rezonabil”, a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la finalul anului.
La rândul său, omologul irlandez al lui Maas, Simon Coveney, a susținut că are aceeași părere.
„Credem în continuare că este posibil să avem un acord comercial şi care să guverneze relaţiile între Regatul Unit şi Uniunea Europeană”, a spus Coveney.
Atât Bruxellesul, cât şi Londra şi-au afişat pesimismul privind ajungerea la un compromis până duminică, calendarul fixat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic Boris Johnson.
Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.
Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.
Uniunea Europeană a prezentat joi o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.
Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.
Măsurile vizează doar sectoarele care ar urma să fie „afectate într-o manieră disproporționată” de lipsa unui acord, iar obiectivul acestora „este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord”, a precizat Comisia.
Comisia Europeană adaugă că măsurile sunt luate pentru o perioadă determinată, chiar în cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord.