Ministru al Singurătății, numit în Japonia după ce ratele de sinucidere au crescut pentru prima dată în 11 ani: Mai mulți oameni uciși de singurătate decât de SARS-CoV-2
În Japonia a fost numit un „ministru al Singurătății” care are rolul de a încerca să reducă singurătatea și izolarea socială în rândul locuitorilor, deoarece țara a înregistrat ce le mai mari rate de suicid din ultimii 11 ani.
Primul ministru Yoshihide Suga l-a numit pe Tetsushi Sakamoto, care este deja ministru însărcinat să se ocupe de scăderea ratei natalității din Japonia și de promovarea revitalizării regionale, la începutul acestei luni, pentru a supraveghea politicile guvernamentale referitoarea la combaterea singurătății și a izolării.
„Femeile suferă din cauza izolării mai mult (decât bărbații), iar numărul sinuciderilor este în continuă creștere. Sper că veți identifica problemele și veți promova măsurile politice”, a declarat Yoshihide Suga într-o conferință de presă din 12 februarie care anunța noul rol, potrivit Japan Times.
Singurătatea și izolare au ucis mii de oameni în 2020
Singurătatea a fost multă vreme o problemă în Japonia, adesea abordată în corelație cu „hikikomori” sau oameni care trăiesc într-o izolare socială extremă. Oamenii au lucrat pentru a crea soluții de amploare la această problemă: inginerii din Japonia au proiectat un robot pentru a ține mâna cuiva când sunt singuri iar un bărbat este angajat de oameni să „nu facă nimic”, ci doar să le țină companie.
În timpul pandemiei COVID-19 din 2020, când oamenii au fost mai izolați social ca niciodată, Japonia a înregistrat o creștere a sinuciderilor pentru prima dată în 11 ani.
În octombrie, mai mulți oameni au murit din cauza sinuciderii decât muriseră din cauza COVID-19 în Japonia în 2020. Au fost înregistrate 2.153 decese prin suicidere în acea lună și 1.765 decese în total cauzate de virus, până la sfârșitul lunii octombrie 2020, conform Agenției Naționale de Poliție a Japoniei.
Relațiile dintre oameni, esențiale
Studiile arată că singurătatea a fost asocită cu creșterea riscului de apariție a unor boli, precum cele de inimă, demență, dar și tulburări alimentare.
Noul ministru japonez al Singurătății a declarat că intenționează să organizeze un forum de urgență la sfârșitul lunii februarie pentru a asculta îngrijorările persoanelor care suferă de singurătate și izolare.
„Sper să desfășor activități pentru a preveni singurătatea socială și izolarea și pentru a proteja relațiile dintre oameni”, a declarat Sakamoto la conferința de presă din 12 februarie.