Ministru britanic: Suntem încrezători că lanțurile de aprovizionare nu vor fi afectate de Brexit

Publicat: 04 09. 2020, 12:03
Ministru britanic: Suntem încrezători că lanțurile de aprovizionare nu vor fi afectate de Brexit. Sursa foto: Shutterstock

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat vineri că este „absolut încrezător” că lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie vor continua să funcționeze indiferent de rezultatul negocierilor Londrei cu Uniunea Europeană în legătură cu relațiile post-Brexit.

Shapps a răspuns astfel unui avertisment lansat de asociațiile de profil care au susținut că modul în care Marea Britanie se pregătește pentru 1 ianuarie, când perioada de tranziție post-Brexit se încheie, sunt inadecvate, notează site-ul agenției de presă Reuters.

Totodată, asociațiile din domeniu au atras atenția că lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie ar putea fi puternic afectate începând cu 1 ianuarie, mai ales dacă negocierile cu autoritățile de la Bruxelles nu dau rezultatele sperate.

În replică, Grant Shapps a declarat că lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie au fost supuse unei presiuni enorme în timpul pandemiei de COVID-19 de anul acesta, dar acestea au reușit să facă față cu brio situației.

„Am menținut lanțurile de aprovizionare funcționale și sunt absolut încrezător că vom face același lucru în viitor”, a spus ministrul, în cadrul unui interviu acordat BBC Radio.

Negocierile dintre Bruxelles și Londra, în impas

Avertismentul asociațiilor de profil a venit în contextul în care negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la relațiile după 1 ianuarie 2021, dată la care expiră perioada de tranziție, sunt în impas.

De altfel, recent, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că un acord privind comerțul între Marea Britanie și Uniunea Europeană „pare improbabil” în acest moment.

În același timp, negociatorul britanic, David Frost, a declarat că există un progres foarte redus în ceea ce privește negocierile, iar cele mai mari neînțelegeri sunt legate de politica de pescuit a UE și de reglementările referitoare la ajutoarele de stat.

Uniunea Europeană a anunțat recent că și-ar dori un acord între cele două părți până în octombrie, astfel încât acesta să poată să fie aprobat de către Parlamentul European înainte de finalul perioadei de tranziție post-Brexit.

Perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie și, dacă un acord nu va fi negociat până la acea dată, Marea Britanie va trebui să se bazeze pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene.

Aceasta ar însemna că cele mai multe bunuri exportate de către Marea Britanie către Blocul comunitar vor fi supuse unor taxe până în momentul semnării unui eventual acord de liber schimb.