Prima pagină » Știri externe » Ministru francez, despre mandatul CPI pe numele lui Netanyahu: „Statutul de la Roma ridică probleme privind imunitatea pentru anumiți lideri”

Ministru francez, despre mandatul CPI pe numele lui Netanyahu: „Statutul de la Roma ridică probleme privind imunitatea pentru anumiți lideri”

Ministru francez, despre mandatul CPI pe numele lui Netanyahu: „Statutul de la Roma ridică probleme privind imunitatea pentru anumiți lideri”
Ministru francez, despre mandatul CPI pe numele lui Netanyahu: „Statutul de la Roma ridică probleme privind imunitatea pentru anumiți lideri”

După ce a dat de înțeles că va respecta decizia CPI cu privire la mandatele internaționale de arestare împotriva celor doi lideri israelieni, Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, Franța pare să nuanțeze oarecum problema.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a fost întrebat miercuri cu privire la posibilitatea arestării în Franța a premierului israelian, însă el a explicat că speța ridică „probleme privind imunitatea pentru anumiți lideri”, chestiuni prevăzute în Statutul de la Roma.

„Franța este foarte atașată de valorile justiției internaționale și va aplica dreptul internațional, care se bazează pe obligațiile sale de a coopera cu CPI”, a spus Barrot la franceinfoTV.

Totodată, el a subliniat că Statutul instanței „tratează probleme de imunitate pentru anumiți lideri”.

„În cele din urmă, este la latitudinea autorității judiciare să decidă”, a adăugat el, citat de Le Figaro.

Un articol din Statutul de la Roma, privind înființarea CPI, abordează problema imunității pentru liderii țărilor care nu recunosc instanța, dar rămâne deschisă diverselor interpretări, notează sursa.

După ce Curtea Penală Internațională a emis mandatul de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război și crime împotriva umanității, Franța a repetat că își va respecta obligațiile în temeiul dreptului internațional, dar fără a spune clar dacă l-ar aresta pe premierul israelian dacă acesta ar vizita Franța. O poziție mai vagă decât alte țări, precum Italia și Regatul Unit, care au anunțat imediat că își vor respecta angajamentul față de CPI.

Într-un comunicat , Ministerul Afacerilor Externe de la Paris a dorit însă să fie mai concret, invocând obligațiile prevăzute de dreptul internațional, legate de „imunitățile statelor care nu sunt părți la CPI”, cum este cazul Israelului.

„Astfel de imunități se aplică premierului Netanyahu și altor miniștri”, arată instituția.

Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, vizați de CPI

Curtea Penală Internațională a aprobat, joi, emiterea unor mandate pentru arestarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, și a fostului ministru al Apărării Yoav Gallant, pe baza acuzațiilor privind comiterea de crime de război în Fâșia Gaza.

Curtea Penală Internațională a emis mandat și pentru arestarea lui Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, alias Mohammed Deif, considerat unul dintre liderii filialei militare a grupului militant Hamas. Israelul a raportat uciderea lui Mohammed Deif într-un raid aerian, dar Hamas nu a confirmat informațiile.

CITEȘTE ȘI:

Marea Britanie și Irlanda semnalează că l-ar aresta pe NETANYAHU în baza mandatului CPI

CPI a emis mandate pentru arestarea lui NETANYAHU și a lui GALLANT, sub acuzația de crime de război comise în Gaza

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și