Prima pagină » Știri externe » Ministru german: Marea Britanie trebuie să înceteze jocurile. Timpul pentru semnarea unui acord este din ce în ce mai scurt

Ministru german: Marea Britanie trebuie să înceteze jocurile. Timpul pentru semnarea unui acord este din ce în ce mai scurt

Ministru german: Marea Britanie trebuie să înceteze jocurile. Timpul pentru semnarea unui acord este din ce în ce mai scurt

Ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, a făcut marți apel la Marea Britanie să renunțe la proiectul de lege care ar elimina din legislația britanică unele dintre prevederile Acordului de Retragere semnat de Londra cu Uniunea Europeană.

Oficialul a mai avertizat că timpul pentru semnarea unui acord comercial între Marea Britanie și Uniunea Europeană este tot mai scurt, în contextul în care perioada de tranziție post-Brexit se încheie pe 31 decembrie, informează Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Bruxelles înaintea unei reuniuni cu omologii săi europeni, Roth s-a declarat „extrem de îngrijorat” de planurile Londrei de a adopta așa-numita „lege a pieței interne”, document care încalcă legislația internațională.

„Vă rog, dragi prieteni de la Londra, încetați cu jocurile, timpul se scurge, ceea ce ne trebuie în acest moment este o bază corectă pentru viitoarele negocieri, noi suntem pregătiți pentru asta”, a spus Roth.

Noua lege propusă de Guvernul britanic, care ar urma să treacă de Camera inferioară a Parlamentului de la Londra săptămâna viitoare, a provocat noi neînțelegeri între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles susțin că noua lege ar urma să afecteze orice posibilitate de semnare a unui acord comercial între UE și Marea Britanie.

„Așa-numita lege a pieței interne ne îngrijorează foarte mult pentru că încalcă principiile Acordului de retragere, iar acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi”, a spus Roth.

Oficialul german a adăugat că Uniunea Europeană este „foarte, foarte dezamăgită” de rezultatele negocierilor privind un eventual acord comercial, acord blocat din cauza unor neînțelegeri privind politica de pescuit, concurența sau mecanismul de soluționare a disputelor viitoare.

Guvernul britanic susține că propunerea legislativă vine doar ca o clarificare

În replică, Guvernul britanic susține că modificările legislative au ca scop clarificarea unor ambiguități din Acordul de Retragere și că prioritatea Londrei este aceea de a menține pacea în insula Irlanda.

Liderii europeni au primit un ultimatum din partea autorităților britanice. Astfel, fie acceptă aceste modificări, fie vor trebui să se pregătească pentru o despărțire fără un acord comercial cu Marea Britanie. Londra a semnat Acordul de Retragere și a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană în ianuarie. Marea Britanie va părăsi și piața unică europeană pe 31 decembrie 2020, când se încheie perioada de tranziție.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Ultima dispută dintre cele două părți este cea referitoare la statutul Irlandei de Nord, care are graniță terestră cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Acordului de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu trebuie să existe o graniță.

Pentru a asigura respectarea acestei prevederi, Acordul Brexit prevede ca Irlanda de Nord să continue să aplice unele dintre regulile comunitare. Dar proiectul de lege prezentat săptămâna aceasta de Marea Britanie ar permite Londrei să ignore aceste reguli comunitare, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar încălca legislația internațională.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și