Ministru: Germania se așteaptă ca țările europene să ajungă la un acord privind bugetul UE în câteva zile
Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene este încrezătoare că în următoarele zile se va ajunge la un acord referitor la bugetul Uniunii Europene și la fondul de redresare economică.
Anunțul a fost făcut marți de către ministrul german de Externe, Heiko Maas, și vine în contextul în care Ungaria și Polonia au blocat bugetul și fondul ca urmare a deciziei autorităților europene de a condiționa alocarea de fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Suntem în ultima fază a negocierilor, după cum știm, nu este ușor. Dar sunt absolut sigur că vom fi capabili să luăm o decizie în următoarele câteva zile cu privire la bugetul Uniunii Europene și la fondul de redresare, astfel încât să putem debloca banii”, a spus Maas marți.
Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget
Viktor Orban a avertizat că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.
„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a spus Orban.
Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.
Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.
Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.
Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.