„Cred că este acceptat acum la nivelul UE, iar eu sunt categoric de acord că este improbabil ca Marea Britanie să ceară prelungirea perioadei de tranziție”, a declarat Simon Coveney, citat de agenția Reuters.
„Abordarea de negocieri a Uniunii Europene va fi configurată pentru a se adapta calendarului, astfel că vor fi necesare anumite opțiuni. Uniunea Europeană a concluzionat deja că nu se poate în niciun caz să fie definitivat un acord privind viitoarele relații până la sfârșitul acestui an, nu există nicio șansă”, a precizat peful diplomației irlandeze.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, vrea să obțină până la sfârșitul anului 2020 un acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au avertizat că perioada de negocieri ar fi prea scurtă. Renunțarea bruscă de către Marea Britanie la reglementările UE la finalul perioadei de tranziție și lipsa unui acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea genera probleme semnificative pentru ambele părți, în principal în privința traficului bilateral de mărfuri, a transporturilor și tranzacțiilor financiare.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat că încheierea perioadei de tranziție fără un acord Brexit va afecta mult mai mult Marea Britanie decât Uniunea Europeană. „În cazul în care nu ajungem la un acord până la sfârșitul anului 2020, vom ajunge din nou la o situație de tip marginea prăpastiei, iar acest lucru ar afecta în mod clar interesele noastre, dar va afecta Marea Britanie mai mult decât Uniunea Europeană, deoarece UE va continua să beneficieze de piața comună din uniunea vamală și de cele 70 de acorduri internaționale semnate cu partenerii noștri. Dar oricum nu este în interesul nostru. Vom organiza aceste negocieri pentru a obține cele mai multe rezultate într-o perioadă scurtă. Pe 1 februarie, vom fi pregătiți să oferim un mandat de negocieri”, a declarat Ursula von der Leyen.