Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că țara sa este gata să își normalizeze relațiile cu Franța, în ciuda tensiunilor puternice existente între Ankara și Paris.
Declarația a fost făcută joi la Lisabona, după cum informează site-ul agenției Agerpres.
„Dacă Franţa este sinceră, Turcia este pregătită să îşi normalizeze relaţia cu Franţa”, a declarat ministrul turc de Externe.
Cavusoglu a făcut declarația în cadrul unei conferinţe de presă organizată după o întâlnire cu omologul său portughez, Augusto Santos Silva, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Relaţiile dintre Turcia şi Franţa s-au deteriorat treptat anul trecut, în special ca urmare a dezacordurilor celor două ţări în mai multe dosare de politică externă, cum ar fi războiul din Siria, situația tensionată din Libia, politicile Turciei din Mediterana de Est şi conflictul din Nagorno-Karabakh.
Tensiunile au ajuns la un punct critic în octombrie 2020, când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pus la îndoială „sănătatea mintală” a omologului său francez, Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat că duce o „campanie de ură” împotriva islamului.
Declarațiile lui Erdogan de la acea vreme au venit pe fondul susținerii acordate de Macron în legătură cu publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, dar și pe fondul discursului acestuia împotriva „separatismului islamist” din Franța.
„Am avut o discuţie telefonică constructivă cu omologul meu Jean-Yves Le Drian şi am convenit să lucrăm la o foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor noastre”, a declarat joi Cavusoglu.
Totodată, oficialul turc a mai declarat că relația țării sale cu Uniunea Europeană ar putea, per ansamblu, să beneficieze de o „atmosferă mai bună” față de cea de a ultimul summit european, când cele 27 de state membre ale Blocului comunitar au decis să adopte sancțiuni împotriva Ankarei pentru acțiunile sale din Mediterana de Est.
În noiembrie, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, descria declarațiile lui Erdogan la adresa Franței ca fiind „declaraţii de violenţă, chiar de ură, făcute cu regularitate, ceea ce este inacceptabil”.