Ministrul Apărării a semnat la Summitul NATO de la Washington pentru formarea unui „Coridor de Mobilitate Militară între Cele Trei Țări”

Ministrul Apărării a semnat la Summitul NATO de la Washington pentru formarea unui „Coridor de Mobilitate Militară între Cele Trei Țări”
Summitul NATO de la Washington: Se formează un nou coridor între România, Bulgaria și Grecia. Sursa Foto - Angel Tîlvăr, Facebook
Publicat: 11/07/2024, 16:35
Actualizat: 11/07/2024, 17:28

Miercuri, 10 iulie, ministrul Apărării din România a semnat o inițiativă de mare importanță la summitul NATO de la Washington DC. Este vorba despre Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între Ronia, Bulgaria și Grecia.

Inițiativa are ca rol întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiunea Europei de Sud-Est.

De asemenea, ministere Apărării din Bulgaria și România au decis constituirea unei structuri C2 FOS.

Summitul NATO de la Washington: Se formează „Coridorul celor trei Țări”

Summitul NATO de la Washington: Se formează un nou coridor între România, Bulgaria și Grecia. Sursa Foto - Angel Tîlvăr, Facebook
Summitul NATO de la Washington: Se formează un nou coridor între România, Bulgaria și Grecia. Sursa Foto – Angel Tîlvăr, Facebook

Încă de la Summitul NATO de la Vilnius din 2023 s-a convenit pentru adoptarea planurilor de apărare. De asemenea, s-a convenit pentru suplimentarea forțelor și echipamentelor și asigurarea suportului logistic. Tranzitul transfrontalier de forțe și capabilități și accelerarea adaptării militare va fi facilizat.

Inițiativa propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde solicitărilor de mobilitate militară pe timp de război, dar și pe timp de pace. Sunt create rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante.

Birocrația va fi redusă chiar și pe timp de pace. Eficiența pentru situații de urgență și criză va fi maximizată. Inițiativa vizează și o abordare coordonată mai strânsă între NATO și UE în domeniul mobilității militare.

 „Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat ministrul Tîlvăr, potrivit site-ului ministerului.

România și Bulgaria au înființat un comandament regional

 Angel Tîlvăr, Facebook
Angel Tîlvăr, Facebook

România și Bulgaria au înființat Comandamentul Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre.  Ministrul Angel Tîlvăr,  împreună cu omologul bulgar, au semnat Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre – HQ R-SOCC.

Sunt elaborate planurile de apărare ale NATO, fiind identificată nevoia existenței unor structuri de Comandă și Control (C2). Această structură va fi  în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre. Cele două vor sincroniza eforturile aliate în regiunea Mării negre.

„Securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre sunt o prioritate a României și a Alianței. Împreună cu Bulgaria, vom constitui un element esențial pentru coordonarea Forțelor Speciale aliate, consolidând postura de descurajare și apărare a NATO”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Dezvoltarea HQ R-SOCC este unul dintre proiectele concrete ale României privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, contribuind totodată la creșterea relevanței regiunii Mării Negre, în context aliat.

Ciucă și Iohannis, prezenți la summitul NATO

La summitul de la Washington au fost prezenți președintele României și liderul PNL. Nicolae Ciucă a ținut un discurs despre contribuția NATO la cei 75 ani de securitate colectivă și pace globală.

„În cei 75 de ani de existență, NATO a oferit securitatea necesară consolidării democrației și dezvoltării economiei. Am spus-o în deschiderea lucrărilor Summitului Parlamentar al Alianței, care se ține zilele acestea la Washington. De când România a devenit membră, a crescut responsabil cheltuielile pentru apărare și a participat cu rigoare la misiunile NATO, oriunde a fost nevoie”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea liderilor de stat şi de guvern ai NATO. Au fost adoptate decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina.

Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO. NATO este considerată cea puternică alianță politico-militară din istorie.

Citește și: Nicolae Ciucă, la summitul parlamentar NATO: „În cei 75 ani de existență, alianța a oferit securitatea necesară consolidării democrației”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar