Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina a devenit „un stat membru de facto” al NATO, dat fiind faptul că statele occidentale, care la început se temeau să acorde asistență militară Kievului, „și-au schimbat viziunea” în acest sens.
Acesta a adăugat, într-un interviu, că era convins încă de la începutul conflictului, că țara sa ar fi urmat să primească armament, inclusiv tancuri și avioane de luptă.
„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu de jure. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim”, a declarat acesta.
Reznikov nu a fost de acord cu afirmaţia că declaraţiile sale cu privire la alianţa militară ar fi controversate.
„De ce controversate? Este realitatea. Este un fapt. Sunt sigur că într-un viitor apropiat vom fi membri ai NATO, de iure”, a precizat oficialul.
Rusia a susţinut că luptă, de fapt, împotriva NATO în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an, potrivit realitatea.net.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, este de părere că Ucraina nu are șanse să adere la NATO, spunând că o astfel de decizie ar fi percepută de Rusia ca fiind „ceva conflictual”.
„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie. Fie că Ucraina intră sau nu în NATO, şi acesta nu este scenariul cel mai probabil, va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia”, a spus Macron.
Macron insistă asupra necesităţii de a acorda „garanţii de securitate” Ucrainei, dar şi Rusiei, la finalul conflictului, poziţie care i-a atras critici puternice din partea guvernului de la Kiev şi a unor ţări est-europene.