Ministrul Apărării din Polonia, despre amenințarea Rusiei. „Nu este vorba doar de securitatea țărilor noastre, ci și a lumii libere”
„Așa cum toți știm, acțiunile Rusiei ne forțează pe toți să acordăm o atenție mai mare securității în regiune. Mă bucur că tot mai multe țări acordă 2% din PIB pentru apărare, iar din anul 2030, Polonia va acorda un procent de 2,5 % din PIB pentru apărare. De asemenea, modernizăm armata noastră și cumpărăm echipament modern. Am discutat despre acest subiect și cu ministrul Fifor și acesta este drumul corect pentru a consolida apărearea noastră. Suntem perfect conștienți de amenințări și suntem pregătiți să asigurăm securitatea. Nu este vorba doar de securitatea țărilor noastre, ci și a Europei și a lumii libere”, a declarat, marți, la Palatul Parlamentului, ministrul Apărărării din Polonia, Mariusz Blaszczak.
Ministrul român al Apărării a vorbit, în deschiderea reuniunii celor 9 miniștri, despre importanța acestei întâlniri.
„Inițiativa B9 a fost lansată de România în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului și cooperării între aliații participanți, în vederea articulării contribuției specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul alianței, pe baza expertizei și experienței pe care o dețin și a intereselor comune de securitate”, a declarat Mihai Fifor
„Considerăm utilă dezbaterea acestor subiecte în formatul B9, ca etapă de pregătire și coagulare a pozițiilor naționale în vederea definirii unei viziuni comune la nivelul NATO, cu prilejul summit-ului care va avea loc în luna iunie a acestui an la Bruxelles. Acest lucru va demonstra unitatea și coerența flancului estic aliat. Ca observație preliminară, ar trebui să punctez două aspecte. În primul rând, asigurarea securității și apărării presupune o abordare omnidirecțională, în condițiile în care o criză de securitate în prezent poate implica atât mijloace convenționale cât și neconvenționale, de tip hibrid sau provocări asimetrice”, a mai precizat Fifor.
„Inițiativa B9″ reprezintă, potrivit MApN, o oportunitate pentru armonizarea pozițiilor naționale cu privire la subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summitului NATO din iulie.
„Activitatea, care se va desfășura în perioada 12-14 martie, reprezintă o oportunitate pentru armonizarea pozițiilor naționale ale statelor membre ale formatului B9 pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summitului NATO din iulie 2018, în special pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, cu prioritate pe flancul estic, în vederea obținerii unei decizii politice pe acest subiect în cadrul Summitului”, informează MApN.
De asemenea, în cadrul lucrărilor vor fi abordate teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile și amenințările provenind din vecinătatea estică a Alianței, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței pe axa Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Adriatică, inclusiv prin asigurarea complementarității cu alte formate regionale.