„Din câte știu, atât Nicolae Ceaușescu cât și Robert Mugabe (n.r. președintele Republicii Zimbabwe) au fost primiți în vizită de Majestatea Sa, și cred că majoritatea membrilor Camerei vor recunoaște că este datoria noastră (…) să facem acum pregătirile pentru a-l primi pe prietenul nostru, pe partenerul nostru și liderul celei mai vechi și importante democrații și cel mai important aliat pe care-l avem”, a spus Johnson, citat de the Independent.
Ministrul britanic de Externe a respins însă unele comparații ale parlamentarilor dintre Donald Trump și Hiltler.
„Mi se pare dezagreabil să faci comparații între liderul ales al unei mari democrații și tiranii din anii ’30”.
Mii de oameni s-au adunat în capitala britanică, Londra, pentru a protesta față de ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele american, Donald Trump.
Peste 1,3 milioane de britanici au semnat, potrivit datelor existente luni seară, o petiție adresată Parlamentului prin care cer interzicerea vizitei lui Donald Trump pentru a se evita o situație ofensatoare pentru regina Elizabeth, relata luni site-ul agenției Reuters.
Potrivit publicației The Sunday Times, între Londra și Washington ar fi apărut tensiuni, deoarece Donald Trump, care contestaă teoria încălzirii globale, ar refuza o întrevedere cu prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, pentru a nu asculta ideile acestuia despre schimbările climatice.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat luni seară, pe fondul polemicilor, că menține invitația pentru vizita de stat adresată președintelui SUA, Donald Trump.
Boris Johnson a declarat că Donald Trump este „un prieten și un partener” al Marii Britanii, în contextul în care disputa generată de decretul antiimigrație al președintelui SUA s-a intensificat, iar premierul Theresa May s-a confruntat cu acuzații că ar fi știut în avans despre această măsură.
În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a avut loc în Camera Comunelor, Johnson a spus că nu este bine ca Trump să fie „demonizat” pentru introducerea acestei restricții pe teritoriul SUA care îi vizează pe cetățenii din șapte state majoritar musulmane.
Johnson a refuzat să răspundă la întrebarea care i-a fost adresată de trei ori dacă președintele SUA i-ar fi spus premierului britanic că va introduce aceste restricții când s-au întâlnit vinerea trecută și dacă aceasta a adus vreo critică acestei măsuri. Ministrul britanic de Externe a evitat întrebarea de fiecare dată, insistând că nu va dezvălui conținutul „conversațiilor confidențaile” de la Casa Albă.
În timp ce Johnson a spus în Camera Comunelor că este de părere că noțiunea de discriminare pe bază de naționalitate „dezbinătoare și greșită”, mai mulți parlamentarii britanici l-au criticat pe el și pe premierul May că nu s-au pronunțat mai puternic împotriva acestei măsuri, așa cum au făcut-o alți lideri mondiali. Johnson a mai spus că Trump „latră mai mult decât mușcă”.