Prima pagină » Știri externe » Ministrul britanic de Externe, propunere surpriză: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar și a celui palestinian

Ministrul britanic de Externe, propunere surpriză: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar și a celui palestinian

Ministrul britanic de Externe, propunere surpriză: Ierusalimul ar trebui să fie capitala statului israelian, dar și a celui palestinian
Mai multe pe gandul.info

„Am reiterat angajamentul Marii Britanii pentru susținerea poporului palestinian și a soluției între două state, nevoia urgentă de a relua negocierile de pace, precum și poziția clară privind statutul orașului Ierusalim. Această problemă ar trebui soluționată printr-un acord între israelieni și palestinieni, iar Ierusalimul ar trebui să fie în cele din urmă atât capitala statului israelian, cât și a celui palestinian”, a spus Johnson.

Șeful diplomației de la Londra a subliniat dorința de a continua relațiile bilaterale bune cu regimul palestinian.

„Relația britanico-palestiniană este puternică și de durată. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Malki, și să discut despre dorința comună de a îmbunătăți legătura”, a mai precizat Johnson.

Premierul britanic Theresa May s-a exprimat în favoarea unui acord între israelieni și palestinieni în privința Ierusalimului, adăugând că „ar trebui să existe atât un stat palestinian suveran și viabil, cât și un Israel în siguranță”.

Președintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să inițieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinței Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala țării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul orașului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă.

Citește și