Ministrul britanic de Finanțe: UE este pregătită să ajute Ucraina, aflată în pragul falimentului
„Este necesar să fim pregătiți să oferim o asistență financiară prin intermediul unor organizații ca Fondul Monetar Internațional (FMI)”, a declarat Osborne, la Singapore, precizând că este vorba despre împrumuturi.
„Sunt primele zile, primele ore (ale tranziției), dar ucrainenii par că și-au demonstrat voința de a-și proteja țara în viitor și de a se apropia de Europa. Nu cred că ar trebui să le întoarcem spatele, ci din contră”.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este așteptată luni la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atomosferei politice și stabilizarea economiei țării.
Ucraina riscă falimentul, dar Rusia, aflată în conflict cu UE în criza ucraineană, a promis acordarea unui credit în valoare de 15 miliarde de dolari și o reducere importantă la prețul gazelor naturale. Ea a plătit trei miliarde de dolari la sfârșitul lui decembrie, dar a anulat, săptămâna aceasta, o nouă plată, în valoare de două miliarde. Astfel, acordarea restului ajutorului este foarte incertă.
Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a avertizat vineri că în cazul în care Moscova revine asupra susținerii, Kievul – care este necesar să ramburseze anul acesta suma de 13 miliarde de dolari reprezentând datorii – va intra în default.
UE a promis deja o asistență financiară, însă mult inferioară acestui nivel, fiind evocată în acest sens suma de aproximativ 610 milioane de euro.
Secretarul american al Trezoreriei Jack Lew a oferit asigurări în weekend, în cadrul summitului G20, la Sydney, că „Statele Unite și alte țări sunt pregătite să ajute Ucraina în eforturile către democrație, stabilitate și creștere”.