Ministrul britanic pentru BREXIT a DEMISIONAT, nemulțumit de „tendința actuală de politici” a Theresei May

Publicat: 09 07. 2018, 09:55
Actualizat: 25 03. 2019, 22:45

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat pe fondul dezacordului său față de poziția Guvernului Theresa May privind procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul postului BBC News.

Ministrul demisionar a afirmat în scrisoarea sa de demisie că „tendința actuală de politici și tactici” sugerează „că pare tot mai puțin probabil” ca Marea Britanie să părăsească uniunea vamală și piața unică a Uniunii Europene.

Euroscepticul David Davis a fost numit în această funcție în anul 2016 și era responsabil cu negocierea condițiilor ieșirii Marii Britanii din UE.

Davis a mai afirmat în scrisoare de demisie că „direcția generală de politică va lăsa (Marea Britanie, n.red.) în cel mai bun caz într-o poziție slabă de negociere și, posibil una inevitabilă”.

Premierul Theresa May a replicat: „Nu sunt de acord cu caracterizarea politicii pe care am convenit-o vineri în cadrul Cabinet”.

May a adăugat că „îi pare rău” că David Davis a demisionat, și i-a „mulțumit călduros pentru tot ceea ce a făcut (…) pentru a modela ieșirea din UE” a Marii Britanii.

Deputatul eurosceptic Peter Bone (Partidul Conservator) a salutat demisia lui David Davis, susținând că acesta a luat o „decizie curajoasă și principială”, subliniind că propunerile premierului Theresa May privind un „Brexit doar cu numele nu sunt acceptabile”.

Demisia lui David Davis survine la doar două zile după ce Guvernul de la Londra a ajuns la un acord „colectiv” privind modul în care ar trebui să arate relațiile post-Brexit ale Marii Britanii cu UE.

Planul convenit vineri de Guvernul de la Londra prevede înființarea unei zone de liber schimb cu UE și o nouă înțelegere privind controalele vamale cu scopul creării unui „teritoriu vamal combinat”.

Reglementările actuale privind libera circulație vor fi înlocuite cu noi reguli cuprinse într-un „cadru de mobilitate” care va permite cetățenilor britanici și din țările UE să continue să călătorească pe teritoriul celuilalt, cât și să angajeze sau să studieze acolo.