Guvernele europene ar trebui să oprească acordarea de ajutoare sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care trăiesc în țările lor, deoarece această măsură ar ajuta Ucraina să recruteze mai mulți soldați, a declarat Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.
„Nu mai plătiți acele ajutoare sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru recrutarea ucraineană. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea recrutării în Ucraina„, a declarat Sikorski la o conferință a liderilor internaționali de la Kiev, scrie Reuters.
„Nu este un drept al omului să fii plătit ca să eviți recrutarea, să eviți să își aperi țara. Noi, în Polonia, nu facem asta,” a spus Radoslaw Sikorski.
În urma unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Andrii Sibiha, Radoslaw Sikorski a declarat că eliminarea ajutoarelor sociale pentru refugiații ucraineni de sex masculin ar aduce beneficii și finanțelor țărilor gazdă din Europa de Vest.
Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene, iar aproximativ 22% dintre ei erau bărbați adulți, potrivit datelor de la biroul de statistică al UE, Eurostat, din iulie 2024.
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a salutat apelul lui Sikorski.
„Este timpul să punem cu adevărat problema dezvoltării de către Uniunea Europeană a unor programe de întoarcere a ucrainenilor acasă. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru acest lucru. Dar acest lucru ar trebui să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a spus Andrii Sibiha.
La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație și a implementat alte măsuri, inclusiv scăderea vârstei de recrutare a personalului combatant de la 27 de ani la 25 pentru a crește ritmul de mobilizare în armată.
Conform noii legi, Kievul a ordonat bărbaților ucraineni care trăiesc în străinătate să-și actualizeze informațiile online privind stagiul militar și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se înroleze.
Ucraina a impus legea marțială la începutul invaziei, în februarie 2022, interzicând bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să călătorească în străinătate fără permisiune specială și începând o mobilizare continuă a bărbaților în forțele armate. Dar mulți bărbați de vârstă militară au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, în contextul corupției din sistemul de recrutare, care le-a permis multora să ofere mite și să evite serviciul militar.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: