Prima pagină » Știri externe » Ministrul de Externe despre aderarea României la Schengen: Va fi prioritară

Ministrul de Externe despre aderarea României la Schengen: Va fi prioritară

Ministrul de Externe despre aderarea României la Schengen: Va fi prioritară
Noul ministru de Externe Ramona Mănescu a declarat că în mandatul ei intrarea României în Spațiul Schengen va fi o prioritate. Ea a precizat că în ceea ce privește aderarea țării noastre jumătate din componența Consiliul e pro, iar jumătate contra.

„Acum, evocând perioada în care am fost europarlamentar, vă pot spune cu certitudine că am trecut prin foarte multe etape și absolut în fiecare moment și PE și Comisia au spus că România e pregătită să intră în Schengen, din punct de vedere tehnic și logistic. Practic noi funcționăm de facto ca un stat membru Schengen, dar nu suntem considerați ca atare. Practic România nu cere nimic altceva decât să fie respectat Tratatul. Nu vorbim doar flancul estic al NATO, vorbim și de flancul de Est. Misiunile și cum au reușit românii să exceleze în Frontex și sunt lucruri în care oficiali străini au mulțumit omologilor români. Cred că cetățenii români au tot dreptul să își primească această bine meritată poziție de stat membru Schegen. Nu e un lucru de care trebuie să ne rugăm de cineva sau să primim favoruri. Este în Tratat care trebuie respectat. Vă asigur că păstrăm pe agenda ca temă prioritară și în toate discuțiile bilaterale vor conține componența de aderare la Schengen, nu ne vom opri să le spunem colegilor din UE că România are aceleași drepturi”, a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.

Ministrul de Externe a adăugat că unele state au condiționat intrarea în Schengen de raportul MCV, chiar dacă țara noastră are dreptul, prin Tratat să adere.

„Poate anumite state la început s-au opus, au încercat să cupleze MCV cu Schengen. Toate rezoluțiile au fost în favoarea României și Comisia Europeană a fost de acord. Câteva state membre din Consiliu blochează. Ce e supărător e că unele state s-au gândit să schimbe regulile în timpul jocului. Statele care vor să blocheze invocă Rgulamentul Dublin. Am fost raportor pe acest Regulament și el nu s-a concretizat, încă continuă negocierile. Se referă la fluxul de tranziție între statele membre ale cetățenilor comunitari. Practic nu avem granițe, dar după atentatele teroriste, statele membre au spus că vor impune controale la granițe”, a explicat Mănescu.

Ea a mai spus că este posibil să existe intenția unor state de a amâna o decizie legată de aderarea României la Schengen, în contextul în care invocă Regulamentul de la Dublin.

„În momentul acesta avem în Consiliu jumătate pro jumătate contra. Când invoci modificarea Regulamentului Dublin, când știi că nu ai consens înseamnă că vrei să lungești foarte mult decizia sau nu ești hotărât să o iei. Nu ai nicio explicație epntru lucrul acesta. Avem o opțiune și anume a explica la nesfârșit că avem dreptate și că România e în măsură să intre în Schengen”, a conchis ministru.

 

Autor

Citește și