Ministrul de Externe din Franța: Primirea refugiaților în Europa, o victorie pentru organizația teroristă Stat Islamic
This browser does not support the video element.
Fabius a avertizat marți că ar fi o greșeală din partea Europei să primească toți refugiații din Siria și Irak care sunt persecutați de militanții SI, solicitând un plan de acțiune pentru a se asigura că diversitatea populației Orientului Mijlociu va fi păstrată în ciuda crizei în creștere.
„Este foarte dificil, dar dacă acești refugiați vin în Europa sau în altă parte, atunci Daesh vor câștiga jocul”, a declarat Laurent Fabius, citat de radio RTL, referindu-se la acronimul pentru gruparea teroristă Stat Islamic.
„Obiectivul (acestei conferințe) este ca Orientul Mijlociu să rămână Orientul Mijlociu, ceea ce înseamnă o regiune în care să existe o diversitate ce include minorități creștine și Yazidi”, a adăugat acesta.
Declarațiile au fost făcute în cadrul întâlnirii de marți din Paris, la care au participat diplomați din 60 de țări pentru a găsi soluții privitoare la facilitarea procesului de întoarcere a refugiaților. Printre oficiali, s-au aflat și miniștri din Iordania, Turcia și Liban.
Potrivit diplomaților francezi, în cadrul conferinței, s-a discutat și despre posibilele bugete care pot fi alocate pentru îmbunătățirea situației refugiaților din statele învecinate cu țările aflate în conflict, privitoare la reconstruirea infrastructurii până la restaurarea serviciilor de bază și antrenarea membrilor poliției locale.
„Este o urgență umanitară”, a declarat Francois Hollande, președintele Franței, la începutul conferinței, referindu-se la oprirea influxului de imigranți.
„Dacă nu oferim mai mult ajutor țărilor care găzduiesc refugiați, dacă nu oferim mai mult sprijin familiilor care trăiesc în aceste tabere de refugiați sau sunt relocați în țările învecinate, nu numai că vor fi tragedii, ci acest exod”, a avertizat Hollande.
Luni, președintele francez a anunțat că Franța va primi 24.000 de refugiați sirieni în următorii doi ani.
Milioane de refugiați, în principal sirieni, emigrează în țările vecine, precum Liban, Turcia și Iordania. Lipsa locurilor de muncă și a serviciilor umanitare de asistență îi face pe mulți dintre acești refugiați să plece aceste țări, singura soluție pentru cei care nu vor să se întoarcă în mijlocul bombardamentelor din Siria de unde au plecat reprezentând-o drumul spre Europa.