„Vreau să reiterez suportul puternic al Slovaciei pentru apartenența României la Schengen. Am fost primii care am ratificat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană și facem lobby puternic pentru aderarea la Schengen pentru ca ați îndeplinit criteriile și nu este nicio justificare pentru amânarea acestui proces”, a spus ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak, la o conferință de presă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
Ministrul slovac a mai spus că România protejează granițele europene în „aceste timpuri dificile” cu profesionalism.
La rândul său, ministrul Lazăr Comănescu a mulțumit omologului său pentru sprijinul permanent al Slovaciei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a spus că speră ca partenerii europeni să înțeleagă că aderarea înseamnă valoarea adăugată.
„Sper ca în sfârșit partenerii noștri din Uniunea Europeană, toți partenerii noștri din Uniunea Europeană să înțeleagă că aderarea României la spațiul Schengen ar fi un set, o valoare adăugată pentru capacitatea UE de a face față provocărilor în materie de securitate, fie că vorbim de cea intrenă sau din afară”, a spus Comănescu.
Premierul Dacian Cioloș a spus, luni, la reuniunea anuală a diplomației, că României i se refuză accesul la spațiul Schengen din motive politice „depășite”, în contextul în care el a vorbit despre criza cu care se confruntă statele europene în actualul context internațional, în special migrația.
„României i se refuză accesul la Spațiul Schengen pentru motive politice care mi se par total depășite”, a declarat Cioloș, în deschiderea reuniunii diplomației.
Premierul a vorbit despre contextul european din ultimul an, marcat de migrație, Brexit și amenințările teroriste, precizând că, din nefericire, cuvântul criza a devenit o banalitate în discursul european.
El a spus că răspunsul dat de liderii europeni în problema migrației a fost unul deficitar, iar faptul că nu au fost găsite cele mai bune soluții a dus la pierderea unei părți a coeziunii la nivel european, ceea ce a influențat într-o măsură și Brexit-ul.
Dacian Cioloș a invocat amenințările teroriste cu care s-a confruntat UE în ultima perioadă, spunând că reacțiile au fost greoaie în luarea unor măsuri de combatere a acestui nou tip de amenințare.