Anterior, secretarul general al ONU a spus că a fost „șocat de modul în care refugiații și imigranții au fost tratați” și a numit acțiunile Ungariei „inacceptabile”. El a spus că toate țările au propriile probleme la nivel intern, însă a subliniat faptul că oamenii blocați în afara frontierei ungare erau refugiați.
În replică, Szijjarto a spus că oamenii la care se referea Ban erau „imigranți agresivi” care i-au atacat pe polițiști, rănind 14 dintre ei. „Polițiștii au apărat o femeie și pe copilul ei care au fost măturați de mulțime. Îmi pare rău, însă comentariile secretarului general al ONU nu se bazează pe fapte”, a spus ministrul.
La rândul lor, ministrul german al Apărării și primul-ministru sârb au lansat remarci critice la adresa ministrului de Externe ungar privind tratamentul la care au fost supuși imigranții în Ungaria. Într-un interviu acordat CNN, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a calificat acțiunile autorităților ungare drept inacceptabile. Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucici, a acuzat Ungaria de o gestionare „brutală” și „non-europeană” a valului de imigranți de la granița dintre cele două țări și a solicitat Uniunii Europene să intervină. Vucici a cerut Ungariei să se abțină de la folosirea gazelor lacrimogene pe teritoriul sârb.
Drept răspuns, Peter Szijjarto a declarat pentru MTI că poliția ungară a fost expusă miercuri unor atacuri brutale venite dinspre teritoriul sârb, la punctul de trecere a frontierei de la Röszke.
În atacul brutal comis de un grup de imigranți agresivi, 14 ofițeri de poliție unguri au fost răniți, a mai spus Szijjarto, adăugând că era destul de evident că ofițerii se apărau pe ei și protejau teritoriul ungar. Dacă poliția sârbă ar fi prevenit atacurile lansate asupra ofițerilor, nu ar fi avut loc niciun act de violență, a precizat el.