Prima pagină » Știri externe » Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu Moderna, după ce la prima doză primise AstraZeneca

Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu Moderna, după ce la prima doză primise AstraZeneca

Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu Moderna, după ce la prima doză primise AstraZeneca
Oficialul francez s-a vaccinat cu prima doză din serul dezvotlat de AstraZeneca la începutul lunii februarie / Sursă FOTO: Shutterstock

Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, și-a făcut luni, 3 mai, doza de rapel, din procesul de imunizare, cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, după ce, la prima doză, la începutul lunii februarie, fusese vaccinat cu serul dezvoltat de AstraZeneca.

Ministrul Olivier Véran s-a vaccinat în orașul Melun, prefectura departamentului Seine-et-Marne, în regiunea Île-de-France. Oficialul în vârstă de 41 de ani a primit un vaccin ARN mesager „potrivit recomandările făcute de Înalta Autoritate de Sănătate”, potrivit informațiilor citate de Le Figaro.

Ministrul francez, vaccinat cu Moderna la doza de rapel

În Franța, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a fost rezervat începând cu data de 19 martie doar pentru persoanele în vârstă de 55 de ani și peste din cauza cazurilor rare de tromboză semnalate în mai multe țări din Europa.

Adulții cu vârste între 18 și 54 de ani care fuseseră imunizați până la acea dată cu prima doză din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca vor primi cea de-a doză din vaccinul dezvoltat de Pfizer sau cel dezvoltat de AstraZeneca. În această situație se află în Franța aproximativ 500.000 de persoane, inclusiv mulți îngrijitori.

În Europa, o țară a renunțat deja la vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca, după ce Agenția Europeană a Emdicamentului a anunțat în mod oficial că vaccinul dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, în pofida riscului „foarte rar” de apariţie a unor cheaguri sanguine.

Însă Franța a ales să imunizeze persoanele vaccinate la prima doză cu AstraZeneca, cu un alt vaccin la doza de rapel. Despre acest tip de imunizare a vorbit recent și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, care a punctat faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă amestarea vaccinurilor bazate pe tehnologii diferite întrucât AstraZeneca este bazat pe adenovirus iar Moderna și Pfizer sunt bazate pe tehnologia ARN mesager.

„Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate acest lucru. Schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care specialiștii îl pot recomanda în acest stadiu”, a anunțat, Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS, într-o conferință de presă susținută la Geneva.

Citește și