Ministrul german de Externe, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat marți că Europa nu va putea să își asigure propria apărare fără ajutorul Statelor Unite și al NATO timp de decenii de acum înainte.
Astfel, oficialul de la Berlin a respins, practic, apelul președintelui Franței, Emmanuel Macron, pentru o Europă independentă din punct de vedere al apărării, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Macron a făcut acest apel în cadrul unui interviu acordat luni publicației Revue Grand Continent și a spus că Statele Unite vor respecta Europa ca aliat „doar dacă vom avea suveranitate asupra apărării noastre”.
„Ideea unei autonomii strategice pentru Europa merge prea departe dacă se bazează pe iluzia că putem asigura securitatea, stabilitatea și prosperitatea Europei fără NATO și Statele Unite”, a spus Annegret Kramp-Karrenbauer.
Ea a adăugat că ar fi nevoie de decenii întregi pentru ca Europa să își dezvolte armele convenționale și cele nuclare pentru a compensa ceea ce primește din punctul de vedere al securității de la SUA și NATO.
„Germania și Europa nu se pot apăra fără puterea nucleară și convențională a Statelor Unite. Acesta este pur și simplu un fapt”, a spus ministrul, care a reiterat faptul că Berlinul dorește o abordare mai fermă în ceea ce privește apărarea.
Statele Unite și NATO asigură 70% din capacitățile militare ale Europei. Totodată, Washingtonul asigură aproape întreaga apărare antirachetă a NATO, dar și o bună parte din capacitatea nucleară a Alianței, a adăugat ministrul.
În Europa de Vest, Marea Britanie și Franța mai dețin arma nucleară.
Neînțelegerile dintre Germania și Franța în privința dependenței de Statele Unite nu sunt noi, dar reapar cu două zile înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe și ai Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc joi și vineri.
Printre subiectele care ar urma să fie abordate se numără modalitatea prin care Uniunea Europeană îi poate dovedi viitoarei Administrații a președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, că este pregătită să facă mai multe în ceea ce privește propria apărare.
Președintele actual al SUA, Donald Trump, a criticat deseori statele europene în legătură cu bugetele pentru Apărare. Mai multe țări europene, printre care și Germania, nu alocă cel puțin 2% din PIB pentru Apărare, așa cum a stabilit Alianța Nord-Atlantică.