Prima pagină » Știri externe » Ministrul german de Externe lansează un AVERTISMENT îngrijorător: Dacă Ucraina pierde războiul, R. Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

Ministrul german de Externe lansează un AVERTISMENT îngrijorător: Dacă Ucraina pierde războiul, R. Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

Ministrul german de Externe lansează un AVERTISMENT îngrijorător: Dacă Ucraina pierde războiul, R. Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

Dacă „Ucraina cade”, atunci Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei, a avertizat ministrul german de Externe în timpul unei conferințe, la Chișinău.

La cea de-a cincea reuniune a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, desfășurată marți la Chișinău, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a lansat un avertisment cu privire la riscurile pe care le-ar putea întâmpina Republica Moldova în cazul în care Ucraina ar cădea în fața agresiunii ruse.

Suntem aici să susţinem libertatea Moldovei şi libertatea Ucrainei. Rusia a răspuns la toate ofertele de pace cu şi mai multă agresiune şi cu mai multe bombe.

Ucraina are nevoie de o pace, dar nu de o pace dictată de Rusia. O asemenea pace va fi doar despre cedări în faţa Rusiei şi va fi doar o scurtă pauză pentru ca Putin să atace din nou. Iar următoarea ţintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Republica Moldova, a declarat Annalena Baerbock.

Maia Sandu: Suntem acum într-o cursă contra cronometru

În deschiderea reuniunii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a atras atenția asupra impactului devastator al războiului din Ucraina asupra economiei țării sale.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat daune enorme economiei noastre. Incertitudinea continuă să ne împiedice dezvoltarea economică și va continua atâta timp cât va dura războiul, a declarat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a subliniat că viitorul Moldovei este strâns legat de aderarea la Uniunea Europeană, pe care a comparat-o cu un „plan Marshall” pentru țară.

Creşterea, stabilitatea, democraţia, consolidarea Republicii Moldova sunt strâns legate de parcursul ei european. Aderarea europeană este planul Marshall al Republicii Moldova, ceea ce ne va determina viitorul.

Suntem acum într-o cursă contra cronometru, iar pentru a reuşi trebuie să rezolvăm lacunele cu care ne confruntăm şi nu putem realiza acest lucru fără asistenţa dumneavoastră. Şi nu vom reuşi dacă asistenţa nu va fi mai rapidă, mai flexibilă, dacă nu se va concentra pe creşterea şi dezvoltarea Republicii Moldova, pe infrastructură, crearea de locuri de muncă, abilitarea întreprinderilor mici şi mijlocii, şi investiţii în tranziţia verde, a afirmat Maia Sandu în discursul său.

La reuniunea de la Chișinău au participat peste 65 de delegații internaționale, formate din miniștri, viceminiștri, și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. În cadrul Platformei, s-au semnat nouă acorduri de finanțare în valoare de 385,1 milioane de euro (80 milioane grant și 305,1 milioane împrumuturi) destinate investițiilor în infrastructură și tranziția către o economie verde și durabilă, conform unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată în aprilie 2022, la inițiativa Germaniei, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și include Franța și România ca parteneri fondatori.

CITEȘTE ȘI:

R. Moldova în atenția internațională înainte de alegerile PREZIDENȚIALE și referendum / Misiune a APCE pentru evaluarea climatului politic

Maia Sandu: Moldova va fi PREGĂTITĂ să se alăture Uniunii Europene în 2030

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și