Ministrul german de interne sugerează că măsurile populiste sunt necesare pentru a evita amenințarea fascismului

Publicat: 05 03. 2013, 16:41
Actualizat: 29 07. 2014, 19:23

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich, care se confruntă cu alegeri în 2013, a „deraiat” în privința imigrației, avertizând că măsurile populiste sunt necesare pentru evitarea amenințării fascismului, comentează Hannah Cleaver, relatează site-ul TheLocal.de.

Germania va opune un vot de veto aderării României și Bulgariei la zona Schengen, în cazul în care cele două țări exercită presiuni în acest sens la o reuniune UE săptămâna aceasta, a avertizat Friedrich duminică. „Extinderea zonei Schengen este acceptată de cetățenii noștri doar dacă sunt îndeplinite cerințele de bază. În prezent, nu este cazul”, a spus el.

Însă unii au sugerat un ecou al declarațiilor din 1960 ale rasistului britanic Enoch Powell, atunci când ministrul german a declarat săptămâna trecută că Germania „este țara care a putut să țină partidele de extremă dreapta în afara Parlamentului național. Dar lucrurile vor rămâne așa doar dacă vom continua să luăm în serios îngrijorările poporului, iar problemele vor fi soluționate”, potrivit site-ului.

„Dacă oamenii din Germania au sentimentul că solidaritatea și deschiderea lor sunt abuzate, iar sistemul nostru de securitate socială este jefuit, va exista o furie justificată”, a adăugat Friedrich pentru ziarul regional Rheinische Post. „Datele curente sunt tulburătoare, dar pot fi gestionate”, a continuat ministrul. El a subliniat că „acest lucru poate căpăta o nouă dimensiune începând din 2014”, referindu-se la anularea restricțiilor pe piața muncii din Germania pentru români și bulgari, așa cum s-a întâmplat în cazul polonezilor și grecilor.

„Informații contradictorii despre nivelul susținerii sociale la care ar putea fi îndreptățiți în Germania se adaugă unei dezbateri confuze care este adesea alimentată de frică, xenofobie și prejudecăți”, comentează The Local. Deși autoritățile germane afirmă că noii imigranți nu au acces la ajutor social în primele trei luni după imigrare, cei care le dau în judecată câștigă, în general, scrie site-ul citând o declarație a unui avocat, Aiko Peterson, pentru ediția de vineri a ziarului Süddeutsche Zeitung.

Potrivit The Local, există o problemă la nivelul percepției cu privire la înregistrarea falsă a unor imigranți bulgari și români ca muncitori independenți care, ulterior, se angajează în construcții. Modificarea regulilor în 2014 va conduce la o creștere a migrării în acest sens. Din contră, „în realitate, cei mai mulți imigranți sunt deja aici. Ei vor putea să își legalizeze situația în domeniul muncii”, a declarat pentru ziarul Süddeutsche Zeitung, citat de site, Gunilla Fincke, președinta Comisiei de experți pentru Integrare și Migrare.

Însă profesorul Joachim Trebbe, un analist media la Universitatea Liberă Berlin, a declarat pentru The Local că o continuare a crizei euro și incapacitatea unor țări care se confruntă cu dificultăți de a prelua controlul asupra șomajului va determina o creștere a migrării către Germania în căutarea unui loc de muncă. Trebbe notează totodată că Friedrich se pregătește atât pentru alegerile generale de la 22 septembrie, cât și pentru cele programate în Bavaria cu o săptămână înainte, unde activează din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU, formațiunea-soră a CDU condusă de Angela Merkel).

În opinia analistului, sunt depuse eforturi, prin utilizarea de fonduri și exercitarea de presiuni politice la nivelul UE în vederea îmbunătățirii situației potențialilor imigranți la ei acasă, însă el consideră că este un porces de durată și care este afectat de corupție în țările respective. „Și nu este vizibil pentru alegători. Participarea la îmbunătățirea condițiilor în România nu contribuie la câștigarea alegerilor. Curățarea unui parc de persoane care dorm în el, contribuie”, a subliniat Trebbe.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info