Prima pagină » Știri externe » Ministrul moldovean de Externe, despre Rusia: România și Moldova se află într-un context regional plin de sfidări și instabilitate

Ministrul moldovean de Externe, despre Rusia: România și Moldova se află într-un context regional plin de sfidări și instabilitate

Ministrul de Externe de la Chișinău și vicepremierul R. Moldova, Natalia Gherman, a atras miercuri atenția, în timpul vizitei sale la București, că atât țara sa, cât și a noastră se află într-un context regional plin de sfidări și instabilitate, situația cauzată de Rusia. Gherman a venit la București pentru a participa la cea de-a treia reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România - Republica Moldova.

După învestirea, la finalul a două luni de blocaj politic, a unui nou guvern la Chișinău, șefa diplomației din R. Moldova, Natalia Gherman, a venit la București pentru consultări cu omologul român, Bogdan Aurescu. Principalul subiect de pe agendă l-a reprezentat integrarea europeană a Moldovei, care, a atras atenția Gherman, va continua, în ciuda îngrijorărilor produse de faptul că guvernul minoritar condus de Chiril Gaburici a fost investit cu sprijinul comuniștilor.

„Drumul spre Bruxelles trece prin București” pentru Republica Moldova, a subliniat Gherman. „Am venit la București cu un mesaj de reiterare a angajamentului și determinării Guvernului de la Chișinău în ceea ce privește continuarea parcursului european și am primit, de asemenea, din partea colegilor din România asigurarea susținerii acestor efortur”, a spus ministrul de peste Prut.

„În premieră”, a punctat Gherman, „Partidul Comuniștilor din R. Moldova a votat un program de guvernare care, foarte clar, stipulează importanța în perioada previzibilă a depunerii cererii de obținere a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană și obiectivul lansării negocierilor de aderare de către R. Moldova. Suntem absolut siguri că, îndată ce venim în Parlamentul R. Moldova cu proiecte legislative care au drept scop modernizarea R. Moldova, europenizarea țării și asigurarea unui trai mai bun, mai decent al cetățenilor țării, nu doar Partidul Comunist, dar și celelalte partide reprezentate în Parlament vor vota pentru susținerea acestor proiecte”.

FOTO: MAE

Totuși, integrarea europeană nu a fost unicul subiect de la consultările Nataliei Gherman cu Bogdan Aurescu, cei doi miniștri vorbind, după cum era de așteptat, și despre situația de securitate din regiune și despre soluționarea conflictului transnistrean.

„Evident, atât România, cât și R. Moldova ne aflăm într-un context regional plin de sfidări și instabilitate, mai ales ținându-se cont de conflictul în și în jurul statului nostru vecin, Ucraina”, a spus Natalia Gherman, întrebată de presă dacă există amenințări din partea Rusiei la adresa R. Moldova.

Cu privire la regiunea transnistreană, șefa diplomației moldovene a amintit că varianta acordării unui statut special, în interiorul statului moldovean, Transnistriei rămâne pe masa negocierilor: „Se depun eforturi continue în baza respectării teritoriale și a suveranității R. Moldova, eventual a acordării regiunii transnistrene a R. Moldova a unui statut special, în componența unui stat unitar, teritorial integru”.

Autor

Citește și