Ministrul polonez de Externe afirmă din nou că în Ucraina sunt militari OCCIDENTALI /”Succesul în Ucraina este o problemă privind credibilitatea SUA”
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat din nou, miercuri, că pe teritoriul Ucrainei sunt militari occidentali, explicând că este un ”secret deschis” și subliniind că succesul în eforturile militare de respingere a invaziei ruse a devenit ”o problemă privind credibilitatea SUA”.
”Așa cum a spus și cancelarul german, în Ucraina sunt deja trupe din țările mari. În Polonia, noi avem un termen care descrie acest lucru, un secret deschis, cunoscut de toată lumea”, a declarat Radoslaw Sikorski într-un interviu acordat agenției DPA, conform publicației Süddeutsche Zeitung.
La sfârșitul lunii februarie, cancelarul Olaf Scholz a afirmat, ca reacție la afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron, că se opune ferm trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Însă Scholz a declarat că ”Germania nu poate face ceea ce fac britanicii și francezii în privința controlului țintelor și în materie de consiliere militară”. Unii experți au interpretat afirmațiile cancelarului german ca fiind sugestii referitoare la prezența trupelor occidentale în Ucraina.
Radoslaw Sikorski a subliniat că Polonia nu se numără printre țările care au prezență militară pe teritoriul Ucrainei, invocând rațiuni istorice.
”Ucraina și Polonia au fost timp de 400 de ani aceeași țară. Prezența militară poloneză ar furniza Rusiei elemente de propagandă. Iar noi suntem ultimii care am vrea să facem acest lucru”, a argumentat Sikorski.
Într-un alt interviu, acordat postului de televiziune CNBC, Radoslaw Sikorski a afirmat că succesul Ucrainei în respingerea invaziei militare ruse reprezintă o problemă de ”credibilitate” pentru Statele Unite.
”Succesul Ucrainei este o problemă privind privind credibilitatea SUA. Dacă ar înceta susținerea SUA pentru Ucraina, cred că aliații Washingtonului din întreaga lume ar observa și ar începe să fie ezitanți”, a subliniat Radoslaw Sikorski, în contextul blocajului din Congresul SUA, generat de opoziția republicană, privind aprobarea unui pachet de asistență militară de 61 de miliarde de dolari destinat Kievului.
La începutul lunii martie, Radoslaw Sikorski a afirmat, în mod surprinzător, că pe teritoriul Ucrainei ar fi militari NATO, deși Alianța Nord-Atlantică a respins constant această idee.
”Soldați din state membre NATO sunt deja în Ucraina și vreau să le mulțumesc diplomaților din țările care au asumat acest risc. Știu ele foarte bine care sunt”, a declarat Sikorski în cursul unei ceremonii desfășurate în Parlamentul polonez.
Însă, conform unor oficiali citați de presa de la Varșovia, Sikorski s-a referit de fapt la instructori militari.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat pe 26 februarie, cu ocazia unei reuniuni a partenerilor occidentali, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.
Marea Britanie a admis recent că a trimis specialiști militari în Ucraina, subliniind însă că nu intenționează să trimită trupe combatante.
Rusia a avertizat NATO asupra riscului unui conflict militar direct
”Nu mai văd rostul ca NATO să nege” prezența trupelor, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ca reacțiile la afirmațiile făcute inițial de ministrul polonez de Externe.
”Evoluțiile discuțiilor și persistența Franței în încercările de a construi o coaliție de țări care să declare disponibilitatea ipotetică de a trimite contingente constituie o acțiune directă de escaladare a tensiunilor. Este o abordare periculoasă, foarte periculoasă, care riscă să aibă consecințe indezirabile”, a afirmat, la rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și: