Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că ruptura dintre Rusia și Uniunea Europeană nu este ceva nou, ci a început cu mulți ani în urmă, mai exact odată cu revoluția din Ucraina, în urma căreia a fost îndepărtat de la putere președintele ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici.
Totodată, Lavrov susține că ruptura a fost amplificată de decizia Uniunii Europene de a sista mecanismele de cooperare cu Rusia, informează site-ul agenției Agerpres.
Lavrov mai spune că în prezent Rusia va încerca să dezvolte relațiile cu statele membre ale Uniunii în mod bilateral.
„Oricine se interesează, chiar şi numai puţin, despre situaţia în Europa, ştie că această ruptură s-a produs deja de mulţi ani. Relaţiile le rupe în mod consecvent UE”, a declarat Lavrov la Sankt Petersburg, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Pekka Haavisto.
Încercând să clarifice declaraţiile sale de vinerea trecută despre o posibilă „ruptură” în relaţiile dintre Rusia şi UE dacă aceasta din urmă va sancţiona Moscova în urma încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi, ministrul rus de Externe a spus că momentul cheie în care UE şi-a demonstrat „neputinţa” a fost „lovitura de stat” din februarie 2014 de la Kiev.
„Eu consider că exact atunci a avut loc o autentică umilire a Uniunii Europene”, a spus Lavrov, care a adăugat că Uniunea Europeană a stat cu braţele încrucişate în faţa atacurilor la care au fost fost supuşi locuitorii Crimeii şi ai Donbasului din partea noii puteri de la Kiev.
Oficialul a mai adăugat că Blocul comunitar a renunțat în ultimii ani la toate mecanismele de cooperare cu Rusia, inclusiv la summit-urile bianuale și la întâlnirile guvernamentale dintre Guvernul rus și comisarii europeni.
Prin urmare, Moscova este obligată „să fie pregătită pentru orice evoluţie a evenimentelor” în relaţia cu UE, a indicat şeful diplomaţiei ruse, subliniind însă că Rusia „nu are nicio problemă” în relaţiile cu majoritatea ţărilor europene.
„Nu trebuie să confundăm UE cu Europa. Noi nu plecăm din Europa. În Europa avem mulţi prieteni, mulţi coreligionari. Vom continua să dezvoltăm cu ei relaţii reciproc avantajoase”, a adăugat Lavrov.
Lavrov a mai spus că relațiile bilaterale cu statele UE sunt, pentru autoritățile de la Moscova, mai presus de relațiile cu Blocul comunitar în ansamblul său.