Krstic, desemnat în urmă cu zece luni să consolideze finanțele Serbiei, a dorit măsuri de austeritate pentru redresarea economiei, constând în principal din reducerea cu 20%-25% a pensiilor și cu 20% în cazul salariilor din sectorul public.
„Consider că măsurile trebuie aplicate imediat, premierul are o altă opinie referitoare la dinamica acestor măsuri, acesta este motivul pentru am convenit după lungi discuții să îmi prezint demisia”, a declarat Krstic, într-o conferință de presă.
Premierul Vucic, prezent în fața presei alături de Krstic, i-a mulțumit acestuia pentru angajament și i-a dat dreptate.
„Domnul Krstic are dreptate, dar în acest moment nu sunt pregătit să aprob aplicarea anumitor măsuri, în special reducerea pensiilor”, a spus premierul.
Guvernul sârb a aprobat sâmbătă două proiecte de lege, referitoare la pensii și muncă, care vor și discutate săptămâna viitoare în Parlament.
Serbia va înregistra în acest an, potrivit estimărilor, un deficit bugetar record de 8% din PIB și o creștere economică de 1%, avans care riscă să fie revizuit în scădere din cauza pagubelor de 1,5-2 miliarde de euro provocate de inundațiile produse în luna mai, cele mai grave din ultimul secol.
Serbia are un buget de circa 8 miliarde de euro și 7,2 milioane de locuitori. Dintre aceștia, 1,7 milioane sunt pensionari și 700.000 lucrează în sectorul public.
Rata șomajului din Serbia este de peste 20%, iar majoritatea oamenilor se descurcă greu, salariul mediu fiind de 350 de euro pe lună.