Prima pagină » Știri externe » Ministrul Sporturilor din Franța cere sancțiuni pentru fotbaliștii care refuză să poarte tricoul curcubeu

Ministrul Sporturilor din Franța cere sancțiuni pentru fotbaliștii care refuză să poarte tricoul curcubeu

Ministrul Sporturilor din Franța cere sancțiuni pentru fotbaliștii care refuză să poarte tricoul curcubeu
Federaţia Franceză de Fotbal a suspendat Cupa Franţei
Ministerul sportului din Franța, Amélie Oudéa-Castéra, a reacționat la refuzul anumitor jucători de a purta un tricou cu steagul curcubeu. Ea a cerut cluburilor să-și asume responsabilitatea pe această temă.

La inițiativa Ligii Profesioniste de Fotbal din Franta (LFP), tricourile cluburilor din Ligue 1 și Ligue 2 au fost împodobite în culorile curcubeului în acest weekend, deoarece ziua împotriva homofobiei are loc miercuri, 17 martie, scrie RTL.

Cu toate acestea, unii jucători au refuzat să poarte acest tricou pentru a juca, în special pentru meciul dintre Toulouse și Nantes de duminică. Ministrul Sportului, Amélie Oudéa-Castéra  a reacționat clar împotriva acestei alegeri.

Ea a cerut cluburilor să ia sancțiuni împotriva jucătorilor care au refuzat: „Cred că este responsabilitatea cluburilor, cu dialog cu jucătorii lor, să ia sancțiuni. În Franța, când avem o operațiune care este încadrată în acest fel, care implică toate cluburile pe un subiect de bază al nediscriminării, trebuie să participi. Cred că este necesar.”

De asemenea, ministrul Sportului „a salutat acțiunea LFP”, care organizează operațiunea pentru a cincea oară. Ea a spus că regretă „că nu avem 100% dintre jucătorii din Franța care se regăsesc în acest mesaj de nediscriminare. Despre ce vorbim? Este esențial”.

La Dépêche du Midi a anunțat sâmbătă seara că mai mulți jucători de la FC Toulouse ar fi refuzat să poarte tricoul cu curcubeu împotriva homofobiei. În total, față de grupul lărgit de 25 de jucători comunicat sâmbătă de club, șase dispăruseră de pe foaia de meci, printre care Zakaria Aboukhlal, Moussa Diarra și Saïd Hamulic, citați de cotidianul regional printre autorii „boicotului”.

Zakaria Aboukhal de la Toulouse și-a explicat alegerea pe rețelele de socializare , în timp ce Mostafa Mohamed din Nantes a vorbit despre presiuni asupra familiei lui scrie Le Figaro.

Am luat decizia de a nu participa la meciul zilei, explică Zakaria Aboukhlal, într-un comunicat de presă postat în engleză pe rețelele de socializare.

Mai presus de toate, aș dori să subliniez că am cea mai mare considerație pentru fiecare individ, indiferent de preferințele sale personale, sex, religie sau origine. Respectul este o valoare care îmi este dragă. Se extinde asupra altora, dar include și respectarea propriilor convingeri personale. De aceea, nu cred că sunt persoana cea mai potrivită pentru a participa la această campanie. (Sper) decizia mea va fi respectată, la fel și dorința mea ca toată lumea să fie tratată cu respect”, a mai adăugat acesta.

Ce spune purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a apreciat ca fiind o „prostie” refuzul unor jucători de L1 şi L2 de a purta un tricou curcubeu, în acest weekend, în cadrul acţiunii organizate de LFP pentru a lupta împotriva homofobiei.

„Este o prostie. Tocmai citeam un articol în care cineva, un antrenor cred, spunea că homofobia este o opinie: nu, este un delict”, a spus ministrul, referindu-se evident la comentariile făcute duminică de Eric Roy, antrenorul lui Brest („Vedem că sunt jucători care au o problemă cu asta. Fiecare are părerile sale, personal, eu nu am o problemă cu asta”).

Véran a adăugat: „Este anacronic: astăzi trăim într-o epocă […] în care toată lumea este liberă să se iubească aşa cum doreşte”.

Întrebat despre necesitatea de a impune sancţiuni jucătorilor recalcitranţi, Olivier Véran a explicat: „Dacă aş fi antrenor sau director al unei echipe de fotbal, le-aş spune jucătorilor mei: „este important să o faceţi, acesta este mesajul pe care îl transmiteţi tinerilor””.

El a reamintit că „mulţi tineri din ziua de azi suferă încă de homofobie în viaţa lor de zi cu zi şi toate mijloacele sunt bune pentru a ajuta la normalizarea a ceea ce este deja normal”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele