Ministrul turc de Interne acuză SUA de tentativa de lovitură de stat din 2016
Ministrul turc de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, a acuzat joi Statele Unite că s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016 din țara sa.
În replică, Departamentul de Stat de la Washington a respins imediat acuzația, informează site-ul agenției Agerpres.
Într-un interviu acordat Hurriyet, Soylu a declarat că „este foarte clar că Statele Unite sunt în spatele (evenimentelor din) 15 iulie. FETO a fost cea care le-a executat la ordinele lor”, făcând referire la presupusa rețea din jurul clericului musulman Fethullah Gulen, cunoscută în Turcia sub acronimul FETO.
Totodată, Soylu a adăugat că „Europa a fost entuziasmată” de tentativa de lovitură de stat din Turcia. El a adăugat că și-a exprimat încă de la început acest punct de vedere.
Ankara a acuzat în repetate rânduri că tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, soldată cu peste 250 de morți, ar fi fost organizată de FETO.
Clericul Fethullah Gulen, un fost aliat al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află în exil în Statele Unite, Washingtonul respingând toate cererile Turciei privind extrădarea acestuia.
Gulen a negat orice implicare în puciul din 2016.
Statele Unite neagă orice implicare
Departamentul de Stat al SUA a comunicat, în urma declarațiilor oficialului turc, că „Statele Unite condamnat-o imediat. Afirmațiile recente în sens contrar făcute de oficiali de rang înalt din Turcia sunt complet false”.
„Afirmaţiile nefondate şi iresponsabile despre responsabilitatea SUA pentru evenimente din Turcia sunt în neconcordanţă cu statutul Turciei de aliat în NATO şi partener strategic al Statelor Unite”, a anunțat Departamentul american de Stat.
Washingtonul a refuzat de mai multe ori să-l extrădeze pe Gulen la cererea Ankarei, invocând lipsa unor dovezi credibile privind vinovăţia acestuia.
Declarațiile lui Soylu par să vină într-un moment nepotrivit
Jurnaliștii agenției Reuters notează că acuzațiile lansate de Soylu vin într-un moment în care Turcia încearcă să îți îmbunătățească relațiile tensionate cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană.
Washingtonul a impus anul trecut sancțiuni la adresa Ankarei pentru achiziționarea de sisteme de apărare din Rusia, iar Uniunea Europeană a amenințat Turcia că va lua măsuri similare în ceea ce privește disputa Ankarei cu Atena în legătură cu resursele naturale din Mediterana de Est.
În ultimele săptămâni, autoritățile turce au anunțat că au ajuns la o „agendă pozitivă” cu Uniunea Europeană și că intenționează să își îmbunătățească relațiile cu Statele Unite sub conducerea lui Joe Biden.
Reuters notează că este de așteptat ca Biden să adopte o linie mai dură în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în Turcia, dat fiind faptul că situația în acest domeniu nemulțumește partenerii occidentali ai Turciei.
După evenimentele din 2016, Turcia a arestat circa 292.000 de suspecţi de legături cu Gulen şi a suspendat sau demis peste 150.000 de funcţionari publici; au fost închise sute de instituţii media şi au fost închişi zeci de parlamentari din opoziţie. SUA şi ONU sunt alarmate şi de reacţia autorităţilor turce la protestele de la una din cele mai mari universităţi din ţară şi de atitudinea oficialilor turci împotriva homosexualilor.