Prima pagină » Știri externe » Ministrul ungar de Externe, avertisment clar pentru Europa: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru siguranța continentului

Ministrul ungar de Externe, avertisment clar pentru Europa: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru siguranța continentului

Ministrul ungar de Externe, avertisment clar pentru Europa: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru siguranța continentului
Detalii pe Gândul.

„Una dintre principalele cauze ale migrației este gradul sever de instabilitate din anumite țări nord-africane. Libia este una dintre aceste țări, care este fragmentată, întrucât guvernul libian controlează doar o parte a teritoriului. Situația din Libia este și mai dificilă întrucât nu există un consens la nivelul comunității internaționale privind modalitatea de a stabiliza țara”, a spus Szijjarto.

Șeful diplomației de la Budapesta a reiterat poziția guvernului ungar potrivit căreia primul pas pentru rezolvarea crizei imigranților ar trebui să fie protejarea granițelor externe ale Uniunii Europene.

„Dacă UE nu va reuși să protejeze granița de sud a Libiei, valul de imigranți va continua în Europa. În acest caz, dezbaterea privind cotele obligatorii de imigranți va escalada. UE nu își poate permite să cheltuie miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare menite să încurajeze oamenii să rămână în țările lor de origine, dacă aceștia continuă să fugă spre Europa sau dacă aceste state rămân de tranzit. Este necesar ca țările în cauză să pună în aplicare reformele politice și economice necesare în schimbul fondurilor de dezvoltare pe care le primesc”, a mai spus Szijjarto.

Într-un raport al organizației neguvernamentale Amnesty International se arată că refugiații aflați în Libia, inclusiv cei trimiși înapoi în această țară, sunt plasați în tabere unde mulți sunt supuși abuzurilor, inclusiv tortură, detenție arbitrară, muncă forțată și execuții extrajudiciare. De aceste abuzuri se fac vinovate autoritățile statului libian, diversele grupări armate active în această țară și traficanții de persoane.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a repatriat peste 10.000 de imigranți din Libia în 2017, în baza unui program de voluntariat. Alte 15.000 de persoane urmează să fie evacuate în 2018. 90% dintre imigranții care intenționează să ajungă în Europa apelează la ruta Libia, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați.

Citește și