Prima pagină » Știri externe » Ministrul ungar de Externe critică dur afirmațiile lui MACRON despre trimiterea de trupe în Ucraina /Ar declanșa ”război mondial”

Ministrul ungar de Externe critică dur afirmațiile lui MACRON despre trimiterea de trupe în Ucraina /Ar declanșa ”război mondial”

Ministrul ungar de Externe critică dur afirmațiile lui MACRON despre trimiterea de trupe în Ucraina /Ar declanșa ”război mondial”

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a criticat, joi seară, afirmațiile repetate ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, despre posibilitatea trimiterii trupelor occidentale în Ucraina, avertizând că acest lucru ar declanșa război mondial.

”Dacă militari europeni sau americani pun piciorul pe teritoriul ucrainean, acest lucru ar însemna încălcarea unei linii roșii în cadrul NATO. Dacă vreun stat membru NATO trimite trupe în Ucraina, acest lucru înseamnă că va exista o confruntare directă între NATO și Rusia, înseamnă al III-lea Război Mondial”, a declarat Peter Szijjártó, într-un interviu acordat postului francez LCI, conform cotidianului Le Figaro.

Peter Szijjártó a exprimat preocupări și în legătură cu posibilitatea utilizării de arme nucleare în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

”Președintele Franței a evocat posibilitatea instalării de arme nucleare în Europa, iar unii dintre vecinii noștri le-au cerut americanilor să staționeze arme nucleare pe teritoriul lor. Știm foarte bine că dacă o parte sau alta decide să utilizeze arme nucleare, acest lucru ar fi sfârșitul lumii”, a atras atenția ministrul ungar de Externe.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnalat disponibilitatea de a găzdui arme atomice pe teritoriul polonez.

”Dacă aliații noștri decid să transfere arme nucleare pe teritoriul nostru în cadrul acțiunilor de consolidare a flancului estic al NATO, noi suntem pregătiți să le acceptăm”, a declarat recent Andrzej Duda.

Rusia a avertizat că acțiunile NATO generează riscuri de război mondial

”Occidentalii se îndreaptă în mod periculos spre o confruntare militară directă între puteri nucleare, ceea ce generează consecințe catastrofale. Preocupări speciale sunt generate de faptul că troica statelor nucleare occidentale (SUA, Marea Britanie și Franța – n.red.) se numără printre principalii sponsori ai regimului criminal de la Kiev, sunt principalii inițiatori ai unor acțiuni provocatoare. Observăm riscuri strategice grave, care conduc spre creșterea nivelului pericolului nuclear”, a declarat de curând Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

”Militarii vor analiza situația și vor lua toate măsurile necesare pentru garantarea securității”, a declarat, la rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Macron a evocat din nou posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, joi, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, avertizând că, dacă Rusia va câștiga războiul, nu va putea fi garantată securitatea țărilor est-europene, inclusiv a României și Republicii Moldova. Macron pare să dezvolte conceptul ”ambiguității strategice”, avansat deja în februarie, argumentând că abilitatea Europei de a descuraja viitoare agresiuni constă în a nu defini ”linii roșii”.

Guvernul Viktor Orban consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”NATO face pași în direcția depășirii liniilor roșii stabilite deja și, în plus față de intenția de coordonare mai intensă a furnizărilor de armament pentru Ucraina și a instruirii militarilor ucraineni, vrea să pompeze încă 100 de miliarde de dolari în război”, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE a semnat un acord cu Libanul pentru combaterea MIGRAȚIEI /Ursula von der Leyen anunță asistență de un miliard de euro

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și