Ministrul ungar de Externe: „Interesul național al Ungariei este ADERAREA României la Spațiul Schengen

Publicat: 28 10. 2024, 19:35
Actualizat: 28 10. 2024, 19:37
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Sursa Foto: Profimedia

Austria condusă de cancelarul Karl Nehammer respinge aderarea României la Spațiul Schengen de aproape doi ani, dar nu și Ungaria condusă de premierul Viktor Orban. 

„Mai mult decât atât, suntem una dintre vocile acestei majorităţi, încercând să ajutăm în acest fel România – precum şi Bulgaria, bineînţeles – să devină parte din Spaţiul Schengen. Să sperăm că aderarea României la Schengen poate avea loc deja sub preşedinţia noastră (…) Acest lucru s-ar afla în concordanţă totală cu interesele naţionale maghiare şi cu interesele comunităţii naţionale maghiare care trăieşte de cealaltă parte a graniţelor Ungariei”.

Recent, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó , a reafirmat susținerea Ungariei pentru ca România să adere cât mai urgent la Spațiul Schengen atunci când vorbea despre situația de la frontiera maghiară-română. 

„Interesul naţional al Ungariei este aderarea României la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil, iar guvernul maghiar speră că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei Ungariei la Consiliul European”, a anunţat ministrul ungar de Externe, luni, la Budapesta.

Șeful diplomaţiei ungare a vorbit despre dificultăţile care decurg din faptul că România nu este încă membră a Spaţiului Schengen şi şi-a exprimat opinia potrivit căreia guvernul de la Bucureşti condus de premierul Marcel Ciolacu a făcut deja toate demersurile necesare pentru a se alătura zonei de liberă circulație.

„De obicei, dacă Ungaria nu sprijină ceva, se vorbeşte imediat de nesocotirea ideilor de bază ale părinţilor fondatori şi de o perturbare scandaloasă a unităţii europene. Însă dacă face asta o ţară din Europa de Vest, atunci se vorbeşte despre o aplicare legitimă a drepturilor care decurg din tratatele europene”, a adăugat ministrul ungar.

Ministrul mai spune că reînceperea discuțiilor privind aderarea mai au un singur obstacol: formarea guvernului austriac:

„Şi se pare că, deocamdată, câştigătorul nu va avea ocazia să încerce să formeze un guvern – ca o glorie şi mai mare a democraţiei. Un lucru este cert: cu oricine trebuie să discutăm în Austria, vom face clar interesul naţional maghiar cu privire la acest subiect”.


 Citește și: Încă se joacă viitorul României în SCHENGEN. În Austria, Nehammer refuză să guverneze alături de Herbert Kickl, câștigătorul alegerilor