Un comunicat de presă al Senatului îl citează pe Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României la Forumul UE-Moldova, de la Bălți, cu un discurs pe care l-ar fi susținut joi în Republica Moldova, cu o săptămână înainte de semnarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
În acest discurs, Geoană laudă momentul istoric al semnării, amintește presiunile și intimidările din partea Federației Ruse, reia ideea formării unei „Porți spre Europa” cu un stâlp pe fiecare mal al Prutului, atrage atenția că UE trebuie să fie mai activă în a sprijini economia Republicii Moldova.
Citatele atribuite senatorului au fost preluate imediat atât de una dintre televiziunile românești de știri, cât și de agenția publică de presă și de un portal de știri. Reporterul gândul, prezent la Forumul UE-Moldova, de la Bălți, precizează că discursul lui Mircea Geoană nu a existat. Dintr-o întârziere de program, Mircea Geoană a plecat de la Forum înainte de a începe primul panel, cel la care trebuia să participe.
Senatorul trebuia să susțină o alocuțiune într-un panel despre relațiile Moldova-UE, informând organizatorii că va fi prezent la Forum strict pentru cele aproximativ 20 de minute necesare discursului și salutării oficialilor moldoveni și străini. A venit, totuși mai devreme, și a avut timp și de un interviu.
Totuși, antevorbitorul lui Geoană, ministrul Dezvoltării și Cooperării Economice din Germania, Gerd Mueller, a demontat mitul neamțului punctual, întârziind mai bine de o oră (a mers la o grădiniță renovată din banii Germaniei, iar copiii i-au pregătit un program artistic surpriză) la eveniment. Așa se face că senatorul a stat de vorbă prin sală cu oficialii prezenți, inclusiv cu premierul Iurie Leancă, și a plecat înapoi spre România înainte de momentul discursului său. De altfel, doar informațiile din finalul comunicatului pot fi confirmate, Mircea Geoană având „un amplu schimb de opinii cu Iurie Leancă”, în timp ce îl așteptau amândoi pe neamțul Mueller.
gândul participă la Forumul de două zile de la Bălți, în cadrul căruia se discută principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în acest moment – de la corupție, la tensiunile cu Rusia, problema transnistreană, precum și acordul de asociere și comerț liber cu UE. La finalul Forumului, gândul va prezenta o analiză a situației din Republica Moldova, așa cum se vede ea din interior, precum și principalele idei din cadrul Forumului.