UPDATE: „Autorul atacului era membru Hamas”, a transmis organizația islamistă care deține controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza. Două dintre cele șapte persoane rănite, o femeie în vârstă de 60 de ani și un agent de poliție de 30 de aniau murit, au declarat surse medicale citate de site-ul cotidianului Haaretz. Încă cinci persoane au fost rănite.
Atacul a avut loc în fața unei secții de poliție din zona Giv’at HaTahmoshet (Dealul Muniției), exact la limita dintre partea israeliană și cea palestiniană a orașului Ierusalim, aflat în totalitate sub controlul Israelului. În zonă se află o stație a metroului ușor din Ierusalim.
Un azilant palestinian a deschis focul dintr-o mașină și a rănit șase oameni, iar apoi a fost ucis de forțele de poliție. Cel puțin doi dintre răniți se află în stare critică.
Incidentul a început cu focuri de armă trase dintr-o mașină către oamenii care așteptau în stația de tramvai, a declarat un purtător de cuvânt citat de Reuters. Apoi atacatorul a demarat în trombă, a fost urmărit de o motocicletă a forțelor de ordine și a împușcat încă o persoană. Autoritățile israeliene au anunțat că atacul are caracter terorist.
„Atunci când teroristul a zărit polițiștii a început să tragă în ei, iar aceștia l-au împușcat și l-au ucis”, a mai precizat purtătorul de cuvând. Unul dintre ofițeri a fost, însă, rănit de atacator. Medicii au precizat că șase persoane au fost rănite în atac, iar autoritățile l-au identificat pe bărbat ca fiind un azilant palestinian de 39 de ani care locuia în estul Ierusalimului.
În ultimul an, palestinienii, mulți dintre ei acționând singuri și folosind arme rudimentare, au omorât 33 de persoane. În aceeași perioadă, 220 de palestinieni au murit în incidente violente în zonă, mai ales în Fâșia Gaza. Dintre aceștia, 149 au fost identificați de autorități drept azilanți, în vreme ce alții au fost uciși în timpul confruntărilor și protestelor de stradă.
Oficialii israelieni susțin că incitarea autorităților palestiniene la ură împotriva poporului lor prin toate canalele media, mai ales în online, este cea care alimentează astfel de atacuri. Liderii palestinieni susțin că azilanții acționează așa din disperarea care a devenit din ce în ce mai greu de suportat după eșecul negocierilor de pace din 2014 și după expansiunea așezărilor israeliene pe pământul ocupat de palestinieni, acolo unde aceștia își doresc înființarea unui stat independent.