Prima pagină » Știri externe » Misiunea tulburătoare pe care ar avea-o submarinul ultrasecret rusesc la bordul căruia au murit 14 oameni

Misiunea tulburătoare pe care ar avea-o submarinul ultrasecret rusesc la bordul căruia au murit 14 oameni

Misiunea tulburătoare pe care ar avea-o submarinul ultrasecret rusesc la bordul căruia au murit 14 oameni
Submarinul „de cercetare" rusesc AS-12 „Losharik", la bordul căruia au murit 14 persoane în urma unui incendiu, ar fi echipat pentru a tăia cablurile de internet submarine, potrivit surselor a două publicații din Rusia.

Nava, cu propulsie nucleară, a suferit un accident în timpul unei misiuni, transmite Business Insider. Un incendiu a izbucnit la bord în apropiere de baza navală Severomorsk, iar 14 marinari au murit, potrivit Ministerului Apărării din Rusia.

AS-12 „Losharik” este un submarin misterios, lansat la apă în 2003, despre care se cunosc puține lucruri. Potrivit publicațiilor RBK și Novaia Gazeta, nava este echipată cu sisteme pentru tăierea cablurilor de internet.

Oficiali din Vest au avertizat că a sporit activitatea navelor ruse în apropierea acestor cabluri, care fac posibilă comunicarea, via internet, între continente.

După accident, Moscova a oferit puține informații. Ministerul Apărării a transmis doar că submarinul este unul conceput pentru a studia fundul oceanului în interesul Marinei Ruse.

O publicație antiregim, The Bell, a comparat tăcerea autorităților ruse în acest caz cu cea a conducerii sovietice după accidentul de la Cernobîl. 

Tăierea cablurilor submarine poate genera prejudicii majore. Tranzacții financiare în valoare de miliarde de dolari sunt realizate zilnic prin intermediul acestora.

Aceste structuri subacvatice sunt distruse uneori accidental de vase maritime. În 2016, o navă a lăsat accidental fără acces la internet insula Jersey după ce a avariat cablurile submarine din zonă cu ancora, potrivit Go4it.

În 2017, cablurile submarine de internet aveau o lungime totală de 885.000 de kilometri. Primul cablu transatlantic a fost montat în 1950 pentru a transmite semnale telegrafice între Newfoundland și Irlanda. În total sunt peste 300 de cabluri de internet în mările și oceanele lumii. Cel mai lung are 36.800 de kilometri, iar cel aflat la cea mai mare adâncime se află la 7,2 kilometri sub nivelul mării.

 

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și