Totodata, Westerbeke a ținut sa linisteasca familiile victimelor care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu stadiul anchetei, în special după o controversă legată de presupusa lipsă de partajare de către Washington a informațiilor sale.
„În legătură cu discuția care există în continuare privind partajarea informațiilor de către Statele Unite: toate informațiile disponibile care sunt disponibile și prezintă interes pentru anchetă au fost partajate”, a dat asigurări Fred Westerbeke.
Aproape 200 de rude ale victimelor au fost prezente la această ședință de informații, „însă nu am avut să le spunem mare lucru fără să punem ancheta în pericol”, a adăugat Fred Westerbeke, care lucrează alături de anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia și Ucraina.
Aproape două treimi dintre cele 298 de persoane ucise la bordul avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura la 14 iulie 2014 de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, erau olandezi.
O anchetă internațională asupra cauzelor prăbușirii zborului MH17, coordonată de Olanda, a afirmat în octombrie că asupra avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines a fost trasă o rachetă sol-aer de tip BUK de fabricație rusească, dintr-o zonă aflată sub controlul separatiștilor proruși, scrie paginaderusia.ro.
În paralel, ancheta penală, condusă de Fred Westerbeke, este în curs de a identifica persoanele care se fac vinovate de prăbușirea avionului, însă numeroși experți se îndoiesc că autorii tirului cu rachetă vor fi arestați și judecați vreodată.
La începutul lunii martie, premierul olandez, Mark Rutte, a îndemnat la răbdare după ce s-a aflat sub focul întrebărilor și criticilor unor parlamentari care s-au arătat intrigați de lentoarea anchetei.