Prima pagină » Știri externe » Misterul rămășițelor umane descoperite pe o PLAJĂ din Europa după prăbușirea unui zid antic. Locul unde s-au dat bătălii crâncene în secolul I

Misterul rămășițelor umane descoperite pe o PLAJĂ din Europa după prăbușirea unui zid antic. Locul unde s-au dat bătălii crâncene în secolul I

Misterul rămășițelor umane descoperite pe o PLAJĂ din Europa după prăbușirea unui zid antic. Locul unde s-au dat bătălii crâncene în secolul I
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

O plimbare pe plajă poate aduce adesea la „întâlniri” neașteptate cu trecutul îndepărtat, iar pentru Christopher Rees din Bridgend, Marea Britanie, acest lucru s-a dovedit a fi adevărat când, alături de câinele său și de fiul său Dylan, în vârstă de șapte ani, a făcut o descoperire ce ar putea data din secolele XVI-XVIII.

Dylan, un pasionat de istorie, a descoperit rămășițe umane antice pe Dunraven Bay din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, în timpul unei plimbări relaxante pe plajă.

Acesta a fost încântat la început de găsirea osului, crezând că fragmentul osos aparținea unui dinozaur preistoric, însă în scurt timp a relizat că osul găsit ar fi de origine umană.

„Arată ca niște oase umane! La început nu m-am gândit prea mult la asta, deoarece am crezut că ar fi putut fi un os de animal, dar apoi am început să mă îndoiesc.

Sora mea are câțiva prieteni care sunt doctori și veterinari. Așa că discuția de grup era în plină desfășurare și abia câteva zile mai târziu, în timpul cinei de duminică, am vorbit cu ea și mi-a spus „da, arată ca un os uman”, a spus Christopher.

După ce au contactat poliția, zona a fost izolată, iar ulterior s-a confirmat că osul era de fapt de origine umană.

„Am intrat în panică. Mă gândeam „Doamne, în ce m-am băgat?” Le-am explicat totul polițiștilor și unde am găsit-o”, a spus bărbatul.

Descoperirile de rămășițe umane nu sunt rare pe această plajă. Chiar cu o lună înainte, oase umane vechi de secole au fost scoase la iveală în urma prăbușirii unui zid antic.

Istoricul Graham Loveluck-Edwards sugerează că aceste rămășițe ar putea fi ale victimelor naufragiilor din secolele XVI-XVIII, dar nu se exclud posibilitatea ca acestea să fie de origine preistorică, când morții erau adesea îngropați în peșteri.

„De asemenea, avem dovezi arheologice ale unei bătălii crâncene care a avut loc în apropiere în secolul I”.

Aceste descoperiri arheologice sunt frecvente în zona coastei Vale of Glamorgan, dezvăluind structuri din epoca fierului și epave de nave.

Claudine Gerrard, de la Heneb, The Trust for Welsh Archaeology a declarat: „Rămășițele umane erau adesea aduse la țărm în urma unor naufragii și erau îngropate în cel mai apropiat loc disponibil”, a spus ea, adăugând că datele ar putea varia de la preistoric la modern, potrivit BBC.

În anul 2019, pe plaja Cwm Nash, au fost descoperite rămășițele a cel puțin șase persoane, posibil victime ale unui naufragiu, în timp ce în 2014, alte două oase umane au fost găsite pe o stâncă în aceeași regiune.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele