„Dacă va fi recunoscută independența Scoției, aceasta însemnă că și Crimeea trebuie recunoscută (de către țările europene), în mod automat, fără vreo altă întrebare și fără nicio îndoială”, a declarat șeful interimar al Crimeei, Serghei Aksionov, citat de agenția de presă Interfax.
„Vreau să văd care va fi reacția lor în fața propriilor cetățeni, într-o regiune în care au loc aceleași evenimente dificile ca în Crimeea”, a continuat el.
Scoția urmează să se pronunțe la 18 septembrie în privința independenței sale de Marea Britanie, cu ocazia unui referendum istoric, la șase luni după prelurea controlului asupra Crimeei de către Moscova în urma unui referendum contestat în cursul căruia 97 la sută dintre alegători au ales să se alăture Rusiei.
„Dacă într-o țară majoritatea populației (unei regiuni) ia o decizie cu privire la statutul său de independență, atunci eu o susțin personal”, a asigurat Aksionov.
„Oamenii care locuiesc în aceste locuri înțeleg mai bine ce se întâmplă și este dreptul lor să ia o astfel de decizie”, a adăugat el.
Acest referendum, organizat după sosirea la puterea a autorităților prooccidentale la Kiev, este la originea celei mai grave crize între ruși și occidentali de la încetarea Războiului Rece.
Uniunea Europeană și Statele Unite nu recunosc nici rezultatele acestui referendum, nici trecerea Crimeei sub suveranitatea rusă.