Mohamed Morsi, de la „președintele tuturor egiptenilor” la omul care a divizat țara

Mohamed Morsi, de la președintele tuturor egiptenilor la omul care a divizat țara
Publicat: 04/07/2013, 12:39
Actualizat: 29/07/2014, 20:52

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, își lasă țara divizată deși, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piața Tahrir că va fi „președintele tuturor egiptenilor” și garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Morsi denunță o „lovitură de stat completă”, după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-și „dea viața” pentru a-și apăra „legitimitatea” dobândită la primele alegeri prezidențiale democratice din istoria țării.

Aspectul său plăcut, manierele simple și felul de a vorbi pe înțelesul tuturor au contribuit la o stare de grație în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mișcării Fraților Musulmani.

Dar foarte curând mulți egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestații în masă care au cerut demisia președintelui islamist.

Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraților Musulmani și „oaia” Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.

Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audiență. Protestatarii scandează același slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: „Afară!”.

Susținătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit președinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susținătorilor lui, probleme precum corupția din domeniul administrativ, lipsa de funcționare a economiei și tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.

Prin vizitele sale frecvente în străinătate, Morsi a încercat să integreze Egiptul printre marile țări emergente cum ar fi China sau Brazilia, asigurând statele occidentale precum SUA, vechi aliat al Egiptului, că tratatul de pace cu Israelul nu va fi pus în discuție.

Inginer absolvent al unei universități americane, Mohamed Morsi a fost supranumit „roata de rezervă” pentru că la primele alegei prezidențiale l-a înlocuit într-un termen scurt pe un alt candidat al Fraților Musulmani, Khairat al-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Potrivit experților, în primele sale apariții publice, Morsi nu avea proflul unui candidat favorit la alegerile prezidențiale. Totuși, pe parcursul campaniei electorale, el a căpătat încredere și a devenit caustic, fiind susținut de puternica rețea de militanți a Fraților Musulmani în fața rivalului său, fostul premier al președintelui demis Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

În august 2012, Morsi a luat măsuri împotriva instituției militară care a pus Guvernul sub tutela sa și l-a demis pe mareșalul Hussein Tantawi, șef al Consiliului Suprem al Forțelor Armate.

Provenit dintr-o familie modestă din guvernoratul Sharqiya, din delta râului Nil, Morsi a absolvit în 1975 Universitea din Cairo, cu specializarea de inginer, iar în 1982 el a obținut doctoratul la Universitatea Suth Carolina din Statele Unite. Morsi este căsătorit și are cinci copii.

Deputat în perioada 2000-2005, Morsi a fost arestat timp de șapte luni în 2006. În 2010 el devine purtătorul de cuvânt și membru al biroului politic al mișcării Fraților Musulmani. În acea perioadă el a făcut câteva declarații antisemite, care au fost imediat publicate în presă. Washingtonul a criticat afirmațiile lui Morsi, dar acesta le-a considerat „scoase din context”.

El a fost arestat din nou pe 28 ianuarie 2011, la trei zile după începutul revoltei împotriva lui Mubarak. Morsi a condus pentru o periadă scurtă Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a Fraților Musulmani.

Anna Primac, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă,...
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică