Prima pagină » Știri externe » Moldova, pe radarul lui Putin. Chișinăul, îndemnat să pregătească adăposturi antiaeriene

Moldova, pe radarul lui Putin. Chișinăul, îndemnat să pregătească adăposturi antiaeriene

Moldova, pe radarul lui Putin. Chișinăul, îndemnat să pregătească adăposturi antiaeriene

După ce trei rachete ruseşti au survolat luni, 10 octombrie, spaţiul aerian al țării, numeroși experţi de la Chişinău trag acum un semnal de alarmă cu privire la securitatea Republicii Moldova. Analiștii atenționează că probabilitatea ca astfel de survoluri să mai aibă loc este foarte mare.

În plus, bugetul alocat de Guvern pentru procurarea armamentului şi a tehnologiilor militare este infim, informează Radio Chişinău.

Moldova are echipamente militare nefuncţionale

La ora actuală, Republica Moldova dispune de echipamente militare nefuncţionale şi duce lipsă de un sistem antiaerian, potrivit acestora. Totodată, nu sunt suficiente echipamente pentru militari, în caz de mobilizare generală.

Acestea sunt doar câteva cauze care, în eventualitatea unui atac aerian al Rusiei, ar trebui să îngrijoreze Chișinăul, susţin analiştii militari. În opinia lor, Moldova ar face bine să pregătească de pe acum adăposturi antiaeriene, să informeze şi să instruiască populaţia în eventualitatea unui bombardament rusesc.

În acest sens, expertul în securitate Ion Leahu afirmă că a rămas puţin timp pentru autorităţi ca să investească în tehnica militară, însă investiţia ar fi mai efectivă în apărarea pasivă a populaţiei, precum şi în pregătirea adăposturilor. „Nu trezeşte nicio îndoială că astfel de acţiuni din partea Rusiei ar putea să mai urmeze. Personal, nu mă voi mira deloc dacă Moldova va deveni ea însăşi ţinta unor atacuri aeriene. Este nevoie de elaborarea unui program, de identificat obiectele aeriene nelegitime, de informat populaţia şi de creat condiţii pentru punerea la adăpost a populaţiei în caz de atac aerian”, afirmă Ion Leahu.

La rândul său, expertul Alexandru Flenchea a spus că nu este de mirare că Republica Moldova nu a făcut investiţii în tehnica militară deoarece, de mai bine de un sfert de secol, după terminarea Războiului Rece, Europa a trăit în pace.

Trei rachete de croazieră lansate de pe nave militare ruseşti amplasate în Marea Neagră au traversat în dimineaţa zilei de luni spaţiul aerian al Moldovei în regiunea Cobasna.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și