Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina. De asemenea Georgiei i-a fost acordată statutulu de ţară candidată. Problemele nerezolvate ale Ucrainei rămân corupția și drepturile minorităților.
„Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova. În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. În cazul Moldovei, marile probleme rămân corupția și spălarea de bani”.
Ucraina este condiționată în procesul de aderare la Uniunea Europeană și de respectarea drepturilor minorităților naționale. Kiev a avut una din cele mai restrictive legislații referitoare la protejarea identității naționale. Nu cu multă vreme în urmă, vicepremierul Ucrainei responsabil cu negocierile cu UE Olga Stefanișîna, susținea că obigativitatea minorităților de a învăța ucraineana poate doar ajuta la accesul pe piața muncii internă. Ulterior, oficiali ucraineni au avut discuţii bilaterale cu Ungaria şi România, cele mai importante comunități, pentru a încerca să ajungă la un acord în problema predării în limbile minorităţilor naţionale în învăţământul gimnazial din Ucraina, ca prim pas pentru remedierea acestei probleme. Apoi, brusc, limba oficială a minorității moldovene din Ucraina a devenit româna.
Republica Moldova vrea să adere ”cât mai curând posibil” la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat agenţiei France Presse. „Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democraţia doar dacă facem parte din UE”, a declarat Maia Sandu, cu câteva zile înaintea unei manifestaţii proeuropene, urmată de un summit-ul european inedit de la Chişinău.