Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte, la ora 22.55 (ora României), așa cum era programat.
Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.
I’m safe on Mars. Perseverance will get you anywhere.
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
„Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube.
La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini luate de roverul Perseverance, în care se vede suprafața aridă a planetei Marte.
„Salut, lume. Prima imagine a casei mele pentru totdeauna.” – textul care însoțește poza făcută de Perseverance.
Hello, world. My first look at my forever home. #CountdownToMars pic.twitter.com/dkM9jE9I6X
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
And another look behind me. Welcome to Jezero Crater. #CountdownToMars pic.twitter.com/dbU3dhm6VZ
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
Emoția a fost la cote înalte în centrul de comandă de la NASA, unde oamenii de știință au aplaudat și s-au felicitat, cu lacrimi în ochi.
Roverul va intra în stare de „adormire” în această noapte, timp în care își va încărca bateriile și va face un control al aparaturii de la bord, să se asigure că toate sistemele sunt funcționale, a spus Jessica Samuels, Surface Mission Manager la NASA, citată de Digi 24.
Here goes! Lighting the engines on my “jetpack” for final descent. Wheels down in less than a minute.#CountdownToMars pic.twitter.com/AQKPEBGr0o
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
Locul ales pentru amartizarea roverului Perseverance este craterul Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri, despre care oamenii de știință cred că este foarte potrivit pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani, dacă a existat vreodată viață pe Marte, scrie New York Times.
Sonda Al-Amal, lansată de Emiratele Arabe Unite, a transmis prima imagine de pe Marte. Momentul vine după succesul istoric înregistrat în urmă cu câteva zile, când a intrat pe orbita Planetei Roşii.
Sonda Al-Amal poartă denumirile de „Espoir” în franceză şi „Hope” în engleză. Transmiterea primei imagini a fost anunțată duminică de agenţia spaţială a EAU, în timp ce Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emirul Dubaiului şi prim-ministrul ţării a și postat fotografia pe Twitter.